AcasăȘTIRI EXTERNEAcestea sunt economiile care intră în recesiune

Acestea sunt economiile care intră în recesiune

Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri politica monetară pentru a combate inflația în creștere, potrivit economistului șef al firmei de brokeraj Nomura holdings, Rob Subbaraman.

Pe lângă SUA, Nomura se așteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada anul viitor.

“Băncile centrale din întreaga lume au menținut politica monetară super laxă prea mult timp, în speranța că inflația va fi tranzitorie”, a declarat Subbaraman pentru CNBC.

“Guvernele trebuie să ajungă din urmă și să încerce să recâștige controlul asupra narațiunii despre inflație. Când multe economii slăbesc, nu te poți baza pe exporturi pentru creștere. Într-adevăr, acum avem multe dintre economiile dezvoltate care intră de fapt în recesiune.”

În Statele Unite se prognozează o recesiune “superficială”, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.

Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană se numără printre cele care încearcă să modifice inflația record prin creșteri ale ratelor.

În nota de cercetare, Nomura a evidențiat mai multe economii de dimensiuni medii – inclusiv Australia, Canada și Coreea de Sud – care au avut un boom imobiliar alimentat de datorii.

Acestea riscă să intre în recesiuni mai profunde decât se preconizează, dacă majorarea ratelor dobânzilor va declanșa exploziile imobiliare și reducerea gradului de îndatorare.

Dacă băncile centrale nu înăspresc politica monetară pentru a reduce inflația acum, durerea pentru economie de a trece la un regim de inflație ridicată și de a rămâne blocată acolo este mult mai mare, a avertizat Subbaraman.

Multă țări se îndreaptă către o spirală a cheltuielilor, inclusiv cele salariale, ceea ce este “și mai dureros pentru economie și gospodării”.

Este posibil, notează raportul Nomura, ca economia mondială “să lase inflația să scape de sub control”, așa cum s-a întâmplat în perioada șocurilor petroliere din anii 1970.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
636 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger