AcasăȘTIRI EXTERNE„Aceasta a fost o mișcare intenționată”. Atacul rusesc din Marea Neagră, relatat...

„Aceasta a fost o mișcare intenționată”. Atacul rusesc din Marea Neagră, relatat de la bordul distrugătorului HMS Defender

Un corespondent BBC se afla, miercuri, 23 iunie, la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului cu armata rusă din Marea Neagră.

Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrat în mers de două nave rusești de coastă, care s-au apropiat mult, încercând să-l oblige să-și schimbe direcția.

Beale a mai relatat că marinarii britanici au intrat în alertă, încărcând armamentul de la bord, în vreme ce de pe navele rusești au venit amenințări cu deschiderea focului, scrie Digi 24.

Echipajul, cu degetul pe trăgaci

Corespondentul BBC a declarat că nava britanică a fost hărțuită de militarii ruși. În timpul transmisiunii sale, s-au auzit pe fundal avioane zburând pe deasupra, potrivit BBC. Jonathan Beale a vorbit despre avertismente ostile transmise prin radio, în timp ce echipajul navei era pregătit pentru o posibilă confruntare.

Beale, care fusese invitat la bordul distrugătorului HMS Defender, a văzut mai mult de 20 de avioane trecând pe deasupra și două nave rusești de coastă, care la un moment dau s-au apropiat la 100 de metri.

Acest lucru contrazice declarațiile venite de la cabinetele premierului și ale ministrului apărării din Marea Britanie, care au negat orice confruntare, mai notează BBC.

Relatarea jurnalistului Jonathan Beale

„Mă aflu la bordul unei nave de război în Marea Neagră. Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extrema sudică a Crimeei, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate.

Aceasta a fost o mișcare intenționată, pentru a transmite un mesaj Rusiei. HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeei. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional.

Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri.

Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio – inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol.

Pe măsură ce HMS Defender înainta de-a lungul culoarului maritim, a fost survolat de avioane rusești. Căpitanul, Vincent Owen, a spus că sistemele navei au detectat mai mult de 20 de avioane militare în zonă. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură și nu a fost o situație de confruntare”, a relatat Jonathan Beale, potrivit BBC.

Incident cu nave rusești și britanice în Marea Neagră

Rusia consideră că acțiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenției ONU privind dreptul maritim și a solicitat autoriăților britanice să facă o investigație în acest caz pentru a preveni apariția unor incidente similare în viitor, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Declarația vine după ce autoritățile de la Moscova au anunțat că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Royal Navy, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră.

Ministerul britanic al Apărării a negat însă incidentul, spunând că nava „executa o trecere pașnică prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.

 

author avatar
Tudor Borcea
466 afisari

9 COMENTARII

  1. Pai in lacul rusesc cum spunea Petrov nu mai ai voie sa vizitezi riveranul Georgia. Cand om sari toti pe taranoii rusi nu mai ramane nici flocii din Putin.. O sa-i faca Seagal coliva si parastas in Sua….

  2. „Nu ştiu ce face preşedintele Putin, ştiu de dictatorul din Rusia. Dacă îi spui preşedinte, îi acorzi credibilitate în sistemul politic, fapt folosit în Rusia. N-am niciun sfat pentru acesta. Aş vrea ca într-o zi să fie adus în faţa justiţiei pentru infracţiunile pe care le-a comis”, Gary Kasparov campion mondial rus la sah

    • Cam dusmanos, la cat ii platesti. Nu crezi? Ia vezi marile firme austriece pe cine au actionari.

  3. Inainte să mai mâncati fiscale, uitati-va la filmul incidentului publicat de rusi. Nu cred ca il găsiți pe situl bbc

  4. Despre ce rau e sa nu inveti istorie!
    Razboiul Crimeii – 12 iulie 1855 nava britanică Jasper a eșuat lângă Taganrog in incercarea de a ataca Rostov pe Don, avansand pe raul Mius. Cazacii au luat cu asalt vasul britanic și l-au aruncat în aer.
    Sa nu uitam – la razboiul in cauza au participat rusii care isi aparau teritoriile, ucrainienii erau in faza de morule (vor aparea 65 de ani mai tarziu, multumita intelepciunii lui Lenin), iar cazacii si tatarii erau locuitorii legitimi ai spatiului care va deveni in viitor ucrainian, traind impreuna cu rusii (care isi creasera primul stat cu 1500 de ani in urma, unde credeti – fix la Kiev).
    Neinvatand istorie (inlocuita cu educatia sexuala) britanicii de pe HMS Defender au intrat in apele tulburi de langa Crimeea, ajutand rusii sa faca antrenamente de tragere.
    Declaratiile rusesti si britanice sunt delicioase, amintindu-mi bancul celebru al incidentelor sovieto-chineze:
    Tass transmite: “In timp ce trei tractoare sovietice arau pasnic langa granita sovieto-chineza, au fost atacate samavolnic de trei avioane chinezesti. Tractoarele au fost obligate sa riposteze doborand 2 din cele 3 avioane.”
    China Noua transmite: “In timp ce trei avioane chinezesti fertilizau pasnic solul langa granita chino- sovietica, au fost atacate samavolnic de trei tancuri sovietice. Avioanele au fost fortate sa riposteze distrugand 2 din cele 3 tancuri.”
    Agerpress transmite: “La granita sovieto-chineza a avut loc un simpozion pe teme agrare.”
    Si asta pentru ca Erdogan nu respecta conventia de la Montreaux referitoare la intrarea neriveranilor in Marea Neagra – asa a trecut si ciclonul ala mediteraneean generat de intalnirea furtunii rusesti (Putin) cu vidul american (Biden)!

  5. Nu inteleg ce au crezut englezoii ca vor face rusii, cand nava lor s-a apropiat de Crimeea ??/ Vor ridica marele pavilion ?? Uite, ca nu . Au ridicat cateva Suhoy-uri care mai, mai sa-i trimita la zeul Neptun. Asa-i cand iti bagi nasul in ciorba altuia. Apropo Crimeea s-a dat nu s-a luat, cel putin asa s-a prezentat la tv.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger