Cauta

Accesul la resurse vitale: războaiele apei

Rezervele globale de apă dulce sunt în scădere de mai bine de 20 de ani, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale(OMM). Criza se simte deja în multe regiuni în care izbucnesc „războaiele apei” pentru accesul la resurse vitale.

Din anul 2000, totalitatea apei proaspete terestre (de suprafață și subsol, zăpadă, gheata, umiditatea solului etc) a scazut cu un centimetru pe an.

“Peste 2 miliarde de oameni trăiesc în țări cu deficit de apă. Vor fi peste 5 miliarde până în 2020. Trebuie să fim conștienți, există o criză de apă”, a declarat Petteri Taalas, șeful OMM.

Exsită mai mulți factori care alimentează această criză. Lipsa, în primul rând : doar 0,5% din apa pământului este utilizabilă și disponibilă pentru consum. Încă din Antichitate, oamenii s-au luptat să trăiască în apropierea punctelor de apă. Creșterea populației și încălzirea globală înrăutățesc situația. Numărul secetelor și durata lor au crescut cu 29% în douăzeci de ani. Și oamenii de știință nu anunță nicio îmbunătățire.

Polioticile de gestionare a resurselor de apă pentru orașe, agricultură și energie modifică cursul râurilor – în 2018 au fost planificte 3500 de baraje – și sunt la originea majorității conflictelor interstatale.

Între 2000 și 2010, site-ul World Water Conflict a înregistrat 220 de ciocniri între populații vecine, mai ales în Orientul Mijlociu și Africa. În prezent, cifrele au crescut la 466.

Războaiele pentru apă “au explodat” în Iran, Turcia, Liban, Afganistan, Pakistan, India sau Brazilia, cu implicarea politicienilor, companiilor energetice, fermierilor și industriașilor.

Conform experţilor în domeniul conflictelor internaţionale pentru apă, un focar extrem de instabil este reprezentat tot de Orientul Mijlociu. Aici, cursurile fluviilor Tigru şi Eufrat străbat Turcia, Siria şi Irakul.

Tensiunile la nivel diplomatic sunt deosebit de ridicate, iar cauza o reprezintă tot accesul la apă. Apele râului Iordan sunt iarăşi un motiv de războaie iminente dintre Israel, Autoritatea Palestiniană, Liban şi Iordania.

Un conflict s-a escaladat  între Egipt şi Etiopia, iar miza o reprezintă apele Nilului.

Alte zone cu potenţial ridicat de război sunt cele din Asia, unde China, India, Pakistanul, Thailanda şi Myanmar se luptă pentru rezervele marilor fluvii.

Ultimele stiri

  • ULTIMA ORĂ. Au fost găsite trupurile a doi dintre cei trei tineri de origine română dispăruţi în apele râului Natisone, din Italia
  • UE cere prioritate zero pentru eoliene la intrarea în sistem. Celelalte capacități trebuie închise
  • Izmenele deontologelii trebuie înlocuite cu chiloții de mall
  • Caz înfiorător în Dolj! Un copil în vârstă de 13 ani a murit înecat. Poliţia a deschis un dosar penal
  • Accident grav: au fost implicate un autoturism şi un autobuz. Șase persoane, duse la spital
  • Cel mai mare criminal în serie din istoria Canadei, Robert Pickton, a murit. Fusese atacat în închisoare
  • ÎPS Teodosie: Orice atac de panică „însemnează o împuţinare de suflet”/ Ce spune Arhiepiscopul despre „patima” statului la telefon
  • O mașină a luat foc pe Autostrada București-Pitești. Care a fost cauza izbucnirii incendiului
  • Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante
  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Exit mobile version