Un tribunal din Tokyo a condamnat miercuri patru foşti membri ai conducerii companiei de electricitate Tepco la plata unor despăgubiri de 13.000 miliarde de yeni (95 miliarde de euro) pentru că nu au luat măsurile necesare care ar fi împiedicat accidentul produs la centrala nucleară de la Fukushima în 2011.
Judecătorul a constatat că „simțul siguranței și al responsabilității necesare pentru un operator al unei activități nucleare a lipsit în mod fundamental”, potrivit postului public de televiziune NHK.
Această decizie reprezintă punctul culminant al procedurilor judiciare lansate în 2012 de către acționarii Tepco, și este prima dată când foşti conducători ai grupului sunt declaraţi vinovaţi de dezastrul de la Fukushima Daiichi, survenită după un tsunami uriaş, în urma unui cutremur.
La ieșirea din instanță, reclamanții au afișat bannere pe care scria: „Acceptă răspunderea” și „Acționarii au câștigat”. Valoarea despăgubirilor, notează AFP, este un record pentru un proces civil în Japonia.
„Suntem conștienți că această sumă depășește capacitatea financiară a învinuiților, dar așteptăm ca foștii lideri ai Tepco să plătească după mijloacele personale”, a declarat Hiroyuki Kawai, unul dintre avocații acționarilor.
În calitate de operator al centralei nucleare, Tepco este vizat de numeroase proceduri judiciare, inclusiv din partea unor locuitori care au fost evacuaţi din regiune din cauza radiaţiilor.
Acționarii au susținut că dezastrul ar fi putut fi evitat dacă directorii Tepco ar fi ținut cont de rapoartele care cereau măsuri preventive împotriva unui tsunami, cum ar fi construirea de diguri și ridicarea altitudinii sistemelor de alimentare de urgență de la centrala situată pe malul Oceanului Pacific, în nord-estul Japoniei.
Trei dintre cele șase reactoare ale centralei – unitățile 1, 2 și 3 – erau în funcțiune în momentul producerii tsunami-ului