Cardinalul german Reinhard Marx ceruse să fie eliberat de funcțiile sale din cauza „eșecului” Bisericii Catolice Germane în fața „catastrofei abuzurilor sexuale”.
Printr-o scrisoare publică, papa Francisc i-a transmis cardinalului Reinhard Marx că respinge demisia pe care i-a înaintat-o și îi cere să continue slujirea de episcop al arhidiecezei de München și Freising.
Prelatului german, care, din cauza crizei abuzurilor asupra minorilor, și-a cerut retragerea de la conducerea arhidiecezei cu mult înainte de limita canonică de vârstă, papa îi scrie: „Mulțumesc pentru curajul tău creștin care nu se teme să fie înjosit în fața teribilei realități a păcatului. Asumarea crizei, pe plan personal și comunitar, este singura cale ce aducătoare de roade”, scrie Vatican News.
„Eșec instituțional sau sistemic”
Acest fost președinte al Conferinței episcopale germane adresase Papei cererea de demisie la 21 mai. „Pentru mine, este în esență o problemă de împărtășire a responsabilității pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii Bisericii în ultimele decenii”, i-a scris el Papei, denunțând un „eșec instituțional sau sistemic” în vastul scandal care zguduie și Biserica Catolică Germană, scrie Ouest-France.
„Dacă ești înclinat să gândești că, întărind misiunea ta și neacceptând demisia ta, acest Episcop al Romei, fratele tău care te iubește, nu te-ar înțelege, atunci gândește-te la ceea ce a simțit Petru înaintea Domnului când, în felul său, și-a înaintat «demisia» prezentându-se ca un păcătos, dar a auzit spunându-i-se: Paște oițele mele!”, se încheie cu această imagine biblică scrisoarea prin care papa Francisc a refuzat demisia lui Marx.
Scandaluri în eparhia din Koln
Această cerere de demisie a lui Reinhard Marx a venit după ce Papa Francisc a ordonat o anchetă, la sfârșitul lunii mai, cu privire la soluționarea cazurilor de agresiune sexuală a minorilor în eparhia de Köln, cea mai mare din Germania, zguduită de o criză gravă de câteva decenii.
Papa a numit astfel doi „vizitatori apostolici”, trimiși papali extraordinari, însărcinați cu „înțelegerea situației pastorale complexe din arhiepiscopie și, în același timp, cu studierea posibilelor greșeli” ale cardinalului Rainer-Maria Woelki și altor prelați ai eparhiei.
Cardinalul Woelki, un conservator din rândurile Bisericii, este acuzat în special că a acoperit de mult doi preoți ai comunității religioase din Dusseldorf suspectați de violențe sexuale.
„Politica struțului nu duce nicăieri”
„Preluarea crizei, personal și comunitar, este singura modalitate fructuoasă”, a spus Suveranul Pontif. Pentru el, întreaga „Biserică este în criză din cauza scandalurilor de agresiuni sexuale” și „politica strutului nu duce nicăieri”.
„Politica struțului nu duce nicăieri, iar criza trebuie să fie asumată în credința noastră pascală”, afirmă papa în scrisoare. „Sociologismele și psihologismele sunt inutile”, drept care „asumarea crizei, la nivel personal și comunitar, este singura cale aducătoare de roade pentru că nu se iese dintr-o criză singuri, ci în comunitate”.