AcasăȘTIRI EXTERNEAbuzuri sexuale în Biserica Catolică: prea târziu pentru iertare

Abuzuri sexuale în Biserica Catolică: prea târziu pentru iertare

Biserica Catolică a Poloniei a publicat recent  noi cifre referitoare la numărul de plângeri pe care le-a primit în legătură cu abuzuri sexuale în rândul clerului său.

În total, între 2018 și 2020 au fost depuse 368 de plângeri către Biserică referitoare la abuzuri comise de peste 290 de preoți și alte personalități religioase.

După eliberarea acestor informații, Arhiepiscopul Wojciech Polak, și-a cerut scuze supraviețuitorilor și a cerut iertare – un discurs primit cu răceală.

Este doar a doua oară când Biserica Catolică din Polonia publică astfel de date. A făcut-o mai întâi în 2019 când a dezvăluit  că 382 de membri ai clerului au fost acuzați că au abuzat sexual copii între 1990 și 2018. Biserica spune că 42 de preoți sunt numiți în ambele liste.

Dar supraviețuitorii abuzurilor și activiștii polonezi susțin că Biserica nu a dezvăluit public numele celor 292 de membri ai clerului care sunt acuzați de abuz sexual, chiar și în cazurile pe care le-a considerat „credibile”.

Aceasta pare a fi o politică susținută de Papa Francisc însuși pentru a proteja „bunul renume” al preoților, denunță grupurile civice.

De asemenea, Biserica nu a explicat modul în care s-a descurcat cu cei 42 de membri ai clerului care au apărut atât în ​​listele din 2019, cât și în cele recente, în ceea ce par a fi cazuri de recidiviști.

“Reținerea identității presupușilor făptași și a detaliilor acțiunii împotriva lor – o politică globală a bisericii – arată că biserica poloneză încă protejează agresorii suspectați și le ascund identitatea”, a declarat Victor Sande-Aneiros, membru al CRIN, Rețeaua Internațională a Drepturilor Copilului.

În Polonia, o țară majoritar catolică, procedurile judiciare sunt greoaie iar victimele abuzurilor sexuale se feresc să se prezinte la procese deoarece nu vor să retrăiască trauma într-un cadru judiciar formal în care ar putea fi nevoiți  să înfrunte din nou agresorii lor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor