AcasăȘTIRI EXTERNEAbuzuri sexuale ale clerului catolic. Papa Franscisc cere „măsuri concrete de reformă”

Abuzuri sexuale ale clerului catolic. Papa Franscisc cere „măsuri concrete de reformă”

Abuzuri sexuale ale clerului catolic. Papa Franscisc cere „măsuri concrete de reformă”

Papa Francisc a transmis un mesaj video participanților la întâlnirea regională a Bisericii catolice din Europa Centrală și de Est privind abuzurile comise de unii membri ai clerului.

Această întâlnire co-organizată de Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor și Conferința Episcopală Poloneză, reunește reprezentanți din 20 de țări la Varșovia, în Polonia.

Sute de mărturii despre abuzuri, trimise bisericii poloneze

Biserica catolică din Polonia a fost zguduită de ani de zile de o serie de scandaluri de abuz sexual într-o țară în care religia catolică continuă să exercite o puternică influență politică.

De anul trecut, Vaticanul a sancționat deja opt episcopi polonezi și un cardinal, acuzați că au ascuns acte de abuz sexual care au ajuns la cunoștința lor.

Aproximativ 368 de mărturii despre abuzuri sexuale comise de clerul catolic au fost trimise la biserica poloneză începând cu 2018, scrie La Presse.

„Numai prin înfruntarea adevărului despre aceste comportamente violente și căutând cu smerenie iertarea victimelor și a supraviețuitorilor, Biserica va putea să găsească drumul pentru a fi din nou considerată cu încredere un loc de primire și de siguranță pentru cei care sunt nevoiași”, se arată în mesajul Suveranului Pontif, scrie Vatican News.

Papa Francisc a vorbit despre o „criză” atunci când s-a referit la „problema gravă” a abuzurilor sexuale din biserică.

„Expresiile noastre de durere și jale trebuie transformate în măsuri concrete de reformă, atât pentru a preveni abuzuri suplimentare, cât și pentru a restabili încrederea că eforturile noastre vor duce la schimbări reale și autentice”, a papa.

„Vă încurajez să ascultați strigătul victimelor”

„Vă încurajez să ascultați strigătul victimelor și să vă dedicați, între voi și societății în general, acestor importante discuții, deoarece acestea privesc viitorul bisericii din Europa Centrală și din Est”, a spus Francisc.

Această conferință, care se va încheia miercuri, 22 septembrie, va audia și mărturiile victimelor și a persoanelor implicate în protecția minorilor.

„Dacă recunoaștem erorile noastre, nu vom avea nimic de temut, pentru că Domnul este cel care ne conduce în acel punct”, a mai spus papa argentinian.

 

author avatar
Tudor Borcea
135 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger