AcasăȘTIRI EXTERNEAbuzul sexual online asupra copiilor. Răspuns slab al Parlamentului European

Abuzul sexual online asupra copiilor. Răspuns slab al Parlamentului European

Abuzul sexual online asupra copiilor. Răspuns slab al Parlamentului European

PE a aprobat un regulament temporar care le permite furnizorilor de servicii pe internet să continue să combată voluntar materialele online care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Datorită pandemiei Covid-19, materialele online care conțin pornografie infantilă s-au înmulțit în mod îngrijorător.

O perioadă de aplicare de trei ani

Cu 537 voturi pentru, 133 împotrivă și 24 abțineri, Parlamentul European a aprobat un document legislativ care va asigura o protecție mai eficientă a copiilor împotriva abuzului sexual și a exploatării sexuale atunci când folosesc serviciile de webmail, chat și mesagerie.

Acordul, care urmează negocierilor din aprilie cu Consiliul UE, prevede o derogare temporară de unele prevederi ale Directivei 2002/58CE care protejează confidențialitatea comunicațiilor și a datelor de trafic.

Actul legislativ se va aplica maximum trei ani. Perioada de aplicare va fi mai scurtă dacă se aprobă între timp noi norme permanente pentru a combate abuzurile sexuale online asupra copiilor, informează PE.

Măsuri împotriva grooming-ului online

Potrivit noilor norme, furnizorii de servicii de e-mail, chat și mesagerie pe internet pot continua, dacă o doresc, să detecteze, să elimine și să raporteze voluntar abuzul sexual online asupra copiilor. Ei vor putea lua măsuri și împotriva grooming-ului online (manipularea și acostarea copiilor pe internet în scopuri sexuale).

De asemenea, dacă suspectează că are loc un abuz, vor putea raporta acest fapt către autoritățile competente de aplicare a legii sau autoritățile judiciare ori către organizațiile care acționează în interes public împotriva abuzului sexual asupra copiilor.

Furnizorii de servicii vor trebui să folosească tehnologiile cel mai „puțin intruzive” pentru viața privată.

Scanarea conținutului

Materialele online legate de abuzurile sexuale asupra copiilor sunt detectate folosind tehnologii specifice care scanează conținutul online, cum ar fi imagini și texte sau date de trafic. Pentru a detecta grooming-ul online se folosește tehnologia de „hashing” pentru imagini și videoclipuri și, respectiv, algoritmii de clasificare și inteligența artificială pentru a analiza textul sau datele de trafic. Noile norme nu se vor aplica scanării comunicațiilor audio.

„Nu e perfect, dar altceva nu avem”

Raportoarea Bigrit Sippel (S&D,Germania) a declarat: „Acordul este un compromis între detectarea abuzului sexual online asupra copiilor și protejarea vieții private a utilizatorilor. Nu este perfect, dar e o soluție funcțională și temporară pentru următorii trei ani. Acum, Comisia trebuie să propună urgent o soluție pe termen lung. Aceasta trebuie să se inspire din garanțiile de protecție a datelor prevăzute de normele temporare și trebuie să garanteze că examinarea comunicațiilor private se face potrivit unor reguli cât mai specifice.”

author avatar
Tudor Borcea
227 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger