AcasăȘTIRI EXTERNEAbia invitată în NATO, Finlanda vrea să "ÎNFINGĂ" o bază a Alianţei...

Abia invitată în NATO, Finlanda vrea să „ÎNFINGĂ” o bază a Alianţei în „costa” lui Putin. Care va fi locaţia exactă?

nato

Moda naţiunilor neutre pare să se apropie de final. Suedia și Finlanda au decis să pună capăt deceniilor de neutralitate şi vor intra, cât de curînd, în NATO.

Ultimul obstacol major care stătea în calea intrării celor două națiuni în alianța militară a fost înlăturat, după ce Turcia a decis să nu se mai opună.

Finlanda, bază NATO în Karelia de Sud

Finlanda a propus construirea unei baze NATO în orașul Lappeenranta, în provincia Karelia de Sud. Acesta este situat la o jumătate de oră de granița cu Rusia. Ideea i-a aparţinut primarului din Lappeenranta, Kimmo Järva.

„Mă gândeam în special la aeroport. Cu siguranță va fi disponibil dacă forțele armate vor. Cât despre locația școlii forțelor terestre și a Forțelor de Apărare – dacă vor fi schimbări, nu pot spune, deoarece Nu sunt un expert”, a spus Jarva.

Avertismentul lui Putin

Liderul de la Kremlin a reacționat la invitația adresată oficial Finlandei și Suediei la Summit-ul de la Madrid, în vederea aderării la NATO.

În ceea ce privește Suedia şi Finlanda, nu avem aceleași probleme pe care, din păcate, le avem cu Ucraina.

Nu avem dispute sau probleme teritoriale. Nu avem de ce să ne îngrijorăm cu privire la apartenența Finlandei şi Suediei la NATO. Dacă asta vor, foarte bine. Doar că trebuie să înțeleagă bine faptul că nu au existat amenințări la adresa lor, înainte.

Acum, dacă sunt mobilizate acolo contingente militare şi elemente de infrastructură, va trebui să răspundem cu aceeași monedă”, a declarat Vladimir Putin.

author avatar
Andrei Ștefan