AcasăȘTIRI EXTERNEA treia vizită americană la nivel înalt în Taiwan. Washington nu cedează...

A treia vizită americană la nivel înalt în Taiwan. Washington nu cedează la amenințările Beijingului

A treia vizită americană la nivel înalt în Taiwan. Washington nu cedează la amenințările Beijingului / Foto: printscreen

Washingtonul nu intenționează să cedeze în fața amenințărilor Beijingului. Un guvernator american s-a întâlnit luni cu președintele taiwanez, la câteva zile după ce Washingtonul a anunțat discuții comerciale cu Taipei și pe fondul unor tensiuni puternice cu China privind suveranitatea pe insulă.

Eric Holcomb, guvernatorul republican al statului american Indiana, a aterizat duminică în Taiwan pentru o călătorie care, oficial, a fost dedicată în mare parte problemelor economice.

Semiconductorii, în spatele diplomației

El s-a întâlnit luni cu președintele Tsai Ing-wen care, în deschiderea întâlnirii în fața presei, a făcut referire directă la exercițiile militare desfășurate de Beijing și a făcut apel la „democrațiile (aliate)” să se „unească și să-și consolideze cooperarea în toate domeniile” în fața „răspândirii autoritarismului” în lume.

SUA și Taiwan „împărtășesc multe interese, valori și obiective comune (…). Vom continua să căutăm să construim un parteneriat strategic cu dumneavoastră”, a declarat guvernatorul american. Eric Holcomb este așteptat să se întâlnească cu reprezentanți ai industriei taiwaneze a semiconductorilor, lider mondial în domeniu, înainte de a se deplasa miercuri în Coreea de Sud, scrie 20 Minutes.

Tensiunile dintre Statele Unite și China au fost ridicate de când autoritățile chineze au considerat vizita pe insulă, la începutul lunii august, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, drept o provocare.

Beijingul a răspuns prin impunerea de sancțiuni comerciale asupra Taiwanului și prin exerciții militare fără precedent în aer și în apele strâmtorii Taiwan. Beijingul, care revendică suveranitatea asupra Taiwanului și a promis că o va lua înapoi într-o zi, cu forța dacă va fi necesar, se revoltă la fiecare mișcare diplomatică de recunoaștere oficială a insulei.

author avatar
Tudor Borcea
224 afisari

4 COMENTARII

  1. Va salut ! Din ce in ce mai multe dovezi ca se doreste, atat de SUA et comp. cat si de Rusia, China et comp. un razboi . Macar daca una dintre parti ar avea capul pe umeri in al douasprezecelea ceas…..Dumnezeu sa ajute Omenirea !

  2. Occidentul este falimentar, datorii peste datorii, nu isi mai pot plati pensiile. Tot ce stiu e sa tipareasca bani dar nu sa rezolve nici o problema. Asa ca vor razboi si au scapat de orice raspundere.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger