AcasăȘTIRI EXTERNEJaponia nu se poate lipsi de gazul rusesc. Guvernul pune presiuni pe...

Japonia nu se poate lipsi de gazul rusesc. Guvernul pune presiuni pe companii înaintea iernii

Japonia nu se poate lipsi de gazul rusesc. Guvernul pune presiuni pe companii înaintea iernii / Foto: printscreen

Japonia nu se poate lipsi de proiectul rusesc de petrol și gaze Sahalin-2. Aproximativ 60% din cele 10 milioane de tone de gaz extrase din largul insulei din Orientul Îndepărtat sunt achiziționate de japonezi, acoperind aproape 10% din necesarul țării.

Sub impulsul unui guvern preocupat de aprovizionarea cu energie pe timp de iarnă, companiile japoneze Mitsubishi Corp. și Mitsui & Co. rămân angajate în proiectul de petrol și gaze Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat rusesc.

Statele Unite „înțeleg situația”

Cele două companii urmează să depună un dosar pentru a deveni acționari ai Sahalin Energy, entitate creată la 5 august de autoritățile ruse, pentru a înlocui consorțiul Sahalin Energy Investment (SEI), în care Mitsui deținea 10% și Mitsubishi 12,5%. Se așteaptă ca gigantul energetic rus Gazprom, care este acționarul majoritar al SEI, să obțină 50% din noul operator. Celălalt partener al proiectului, grupul britanic Shell, și-a anunțat la sfârșitul lunii februarie intenția de a se retrage și de a-și vinde participația de 27,5%.

Implicarea continuă a Mitsubishi și Mitsui în Sakhalin-2 coincide cu anunțurile celor opt cumpărători japonezi de gaz natural lichefiat (GNL) din zăcămintele Piltun-Astokhskoye și Lunskoye din largul coastei de nord-est a insulei Sahalin, care au anunțat că și-au reînnoit contractele de achiziție în condiții similare cu cele anterioare.

Majoritatea au avut acorduri pe zece sau chiar 20 de ani, iar unii sunt foarte dependenți de acestea. Aproximativ 50% din GNL achiziționat de Hiroshima Gas provine de la Sahalin-2. Cu toate acestea, JERA, o societate mixtă între companiile energetice din Tokyo (Tepco) și Chubu, este cel mai mare importator. Contractul său prevede furnizarea a 2 milioane de tone de GNL pe an până în 2029.

Iar 60% din cele 10 milioane de tone de gaz extrase în Sahalin sunt cumpărate de japonezi, ceea ce acoperă aproape 10% din necesarul japonez. Arhipelagul importă 97,8% din GNL; 60% este utilizat pentru producerea de energie electrică, iar 30% este utilizat pentru gazele de oraș.

De aici și presiunea guvernului de a-și menține implicarea în Sahalin-2 după decizia unilaterală a Moscovei din 30 iunie de a prelua controlul deplin asupra acestuia. Japonia a impus sancțiuni Rusiei după atacul din Ucraina, dar a exclus întotdeauna ieșirea dintr-un proiect „extrem de important pentru securitatea energetică” a arhipelagului, a explicat premierul Fumio Kishida. La sfârșitul lunii iulie, ministrul Economiei, Koichi Hagiuda, a explicat că a „obținut înțelegerea” Statelor Unite pe această temă, scrie Le Monde.

Presiunea mare înaintea iernii

Presiunea se menține pe măsură ce se apropie iarna și prețurile GNL în Asia de Nord-Est cresc, ajungând vineri la 70,50 dolari (70,90 euro) pe milion de unități termice britanice (MMBtu) pentru livrarea în octombrie, în creștere cu 23,7% față de prețurile pentru livrarea în septembrie. Acest preț este cu mult peste recordul din decembrie 2021, de 48 de dolari pe MMBtu. „Importurile de GNL în Asia de Nord-Est sunt așteptate să crească în luna septembrie. Este posibil ca prețurile să crească semnificativ odată cu venirea iernii”, spune Ryhana Rasidi, specialist în GNL la Kpler Analysis Centre.

Situația este atât de critică în Japonia, încât Tokyo are în vedere încă din luna iulie o legislație pentru reducerea consumului de gaze din oraș, similară cu mecanismul existent pentru economisirea energiei electrice.

 

author avatar
Tudor Borcea
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger