AcasăȘTIRI EXTERNE„A sosit timpul să-l dăm jos pe dictator”. Uriaș protest la Tel...

„A sosit timpul să-l dăm jos pe dictator”. Uriaș protest la Tel Aviv împotriva lui Netanyahu – VIDEO

„A sosit timpul să-l dăm jos pe dictator”. Uriaș protest la Tel Aviv împotriva lui Netanyahu - VIDEO / Foto: printscreen

Zeci de mii de israelieni au manifestat, sâmbătă seară, la Tel Aviv, împotriva politicilor coaliției aflate la putere în jurul lui Benjamin Netanyahu, denunțând pericolul unei derive antidemocratice.

A fost cea mai mare manifestație de protest de la învestirea guvernului, la 29 decembrie, în cadrul căruia sunt aliate multe partide evreiești de dreapta, de extremă dreapta și ultraortodoxe din Israel, țară cu puțin peste 9 milioane de locuitori.

80.000 de manifestanți

În jurul orei 21:00 (19:00 GMT), Piața Habima din centrul Tel Avivului era plină, iar mulțimea se revărsa pe străzile adiacente, potrivit jurnaliștilor aflați la fața locului. În lipsa unor estimări oficiale, mai multe mass-media au relatat că 80.000 de manifestanți s-au adunat, citând „surse din poliție”.

Manifestații mai mici au avut loc simultan la Ierusalim, unde aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat în fața reședințelor președintelui israelian Isaac Herzog și a lui Benjamin Netanyahu, potrivit presei locale, și la Haifa, principalul oraș din nordul țării.

Demonstranții au răspuns la apelul unei organizații anticorupție, cu sloganuri care cereau „salvarea democrației” și prevenirea „răsturnării regimului politic” existent în Israel de la crearea sa în 1948.

Partide de centru, de stânga și alianța de partide arabe Hadash-Taal au chemat israelienii să manifesteze în special împotriva reformei justiției prezentate pe 4 ianuarie de guvernul lui Benjamin Netanyahu, urmărit penal în mai multe cazuri de presupusă corupție.

De asemenea, ei au cerut demisia șefului guvernului din cauza acestor dosare. Lor li s-au adăugat și mai multe grupuri nemulțumite: opozanți ai colonizării israeliene în Cisiordania, teritoriu palestinien ocupat, sau mișcări de apărare a minorităților LGBTQ, îngrijorate de prezența în guvern a unor miniștri care manifestă homofobie, notează Le Point.

În Piața Habima, atmosfera a fost una destinsă. Mulți israelieni veniseră cu familiile lor în ciuda ploii, iar manifestanții și-au scandat sloganurile sub o mare de umbrele, a constatat un jurnalist AFP. Au fost prezente mai multe personalități politice, printre care liderul Partidului Laburist, Meirav Michaeli, fostul ministru al Apărării, Benny Gantz, și fostul ministru de Externe, Tzipi Livni.

„Guvernul rușinii”, „Bibi nu vrea democrație”

Pancartele afișate de manifestanți reflectau diversitatea revendicărilor: „A sosit timpul să-l dăm jos pe dictator”, „Guvernul rușinii”, „Nu există democrație cu ocupație”, „Bibi nu vrea democrație, nu avem nevoie de fasciști în Knesset”, „Îl vei iubi pe celălalt ca pe tine însuți”, scrise în ebraică și arabă.Dar sloganul „Democrație, democrație” a fost cel care a apărut cel mai des.

Opinia publică „nu va accepta (…) distrugerea valorilor care stau la baza sistemului nostru”, a declarat de la tribună Ayala Procaccia, fost judecător la Curtea Supremă. „Ne aflăm într-un moment fatidic pentru viitorul moral al Israelului”, a adăugat ea.

În absența unei constituții scrise oficiale, sistemul judiciar din Israel este singurul organism capabil să controleze guvernul și să protejeze drepturile individuale. Criticii reformei judiciare susțin că aceasta ar oferi un control nelimitat premierului, punând în pericol democrația israeliană așa cum a existat din 1948. Aceștia se tem de o derivă spre o democrație iliberală.

Din iulie 2020 până în iunie 2021, Mișcarea Steagurilor Negre a susținut o campanie de protest de lungă durată împotriva lui Netanyahu, cerându-i demisia din cauza scandalurilor de corupție.

Șef al Likud, principalul partid al dreptei israeliene, și deținător al recordului de longevitate în fruntea guvernului israelian, „Bibi” a fost înlăturat de la putere în 2021 de o coaliție electorală pestriță care a durat mai puțin de un an.

La sfârșitul lunii decembrie, el a preluat conducerea unui nou guvern în urma alegerilor legislative din noiembrie, al cincilea în patru ani, ale căror rezultate reflectă fragmentarea electoratului și diviziunile interne ale societății israeliene.

author avatar
Tudor Borcea