AcasăȘTIRI EXTERNEA murit unul din cei mai influenți călugări budiști. A predat „mindfulness”...

A murit unul din cei mai influenți călugări budiști. A predat „mindfulness” în Silicon Valley și lui Oprah Winfrey

A murit unul din cei mai influenți călugări budiști. A predat „mindfulness” în Silicon Valley și lui Oprah Winfrey

Unul dintre cei mai influenți călugări budiști din lume, Thich Nhat Hanh, una dintre cele mai implicate figuri ale budismului împreună cu Dalai Lama, a murit sâmbătă, 22 ianuarie, în Vietnam, la vârsta de 95 de ani, a anunțat organizația sa.

Maestrul „a murit liniștit” la templul Tu Hieu din orașul Hue, inima budismului vietnamez, a declarat organizația sa pe contul de Twitter al celui care popularizase conceptul de „mindfulness” la Hollywood, prin multe cărți și centre de meditație pe care le-a înființat.

Thich Nhat Hanh se reinstalase în Vietnamul său natal, în 2018, după aproape 40 de ani în exil în Franța. Și-a folosit anii de exil pentru a populariza conceptul de „mindfulness” în Occident, în special în rândul unor celebrități precum starul de televiziune Oprah Winfrey și actrița Gwyneth Paltrow.

Propus la Premiul Nobel pentru Pace

De asemenea, a fost influent pe lângă mulți șefi ai industriilor din Silicon Valley, în primul rând gigantul Google, unde fusese invitat să-și susțină învățăturile, scrie 20 Minutes.

Fusese exilat în anii 1960 pentru că a cerut încetarea războiului din Vietnam. O poziție care i-a adus să fie propus de Martin Luther King pentru Premiul Nobel pentru Pace în 1967. Apoi a fost autorizat de autoritățile vietnameze să se întoarcă, dar a rămas sub supraveghere atentă a poliției în țara comunistă.

De la întoarcerea sa în Vietnam, fidelii îl însoțeau pe călugăr în plimbările sale prin grădinile luxuriante ale templului său. Mesajele sale nu au fost întotdeauna bine primite, deoarece autoritățile din Vietnamul, predominant budist, cu partid unic, nu aveau încredere în religia organizată.

În 2009, adepții săi au fost alungați de la templul din sudul provinciei Lam Dong. După un accident vascular cerebral în 2014, Thich Nhat Hanh nu putea vorbi sau merge.

author avatar
Tudor Borcea
439 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mindfulness, o practica necrestineasca, care vine de la cel rau impreuna cu meditatia, yoga etc

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger