AcasăȘTIRI EXTERNEA murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS-ului. Avea 91 de ani

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS-ului. Avea 91 de ani

mihail gorbaciovA murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS-ului. Avea 91 de ani

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice, a murit marți, 30 august, la Moscova, la vârsta de 91 de ani.

Gorbaciov, aflat în spatele perestroikăi și al glasnostului (reformă și deschidere), a murit după o lungă boală, au informat agențiile de presă de stat ruse, citate de CNN.

Era bolnav de multă vreme

„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită”, a anunțat Spitalul Clinic Central din Moscova.

Despre fostul lider sovietic se știe că era internat în spital de câteva zile, de când apăruseră imagini cu el acolo. Presa rusă a scris că Mihail Gorbaciov este grav bolnav, are probleme cu rinichii și suferă de diabet.

Cauza decesului lui Mihail Gorbaciov nu a fost anunțată.

Ultimul lider al URSS

Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS.

Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Totodată, reaminteşte Reuters, el a sprijinit reunificarea Germaniei.

Mulţi ruşi nu l-au iertat niciodată pe Mihail Gorbaciov pentru turbulenţele pe care le-au declanşat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului de trai a fost un preţ prea mare de plătit pentru democraţie.

În 1996, Gorbaciov a participat la alegerile prezidențiale din Rusia, obținând 0,51% din voturi.

author avatar
Andreea Vlad
302 afisari

12 COMENTARII

      • @Barbu Gh. 2022-08-31 9:21 9:21:42
        STATI CA N-AT VAZUT NIMIC.S-A TREZIT AL BATRAN.NEA NELU.CU NEA NICU 1965-1989.NEA NELU 1989…2022 AND BEYOND.ASTA VA DOMNI MAI MULT DECAT CAROL SAU STEFAN CEL MARE
        Mihail Sergheevici Gorbaciov (1931-2022) 31/08/2022
        Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău.
        Nevoia de schimbare, în Estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov, și a fost bine receptat atât de sovietici, cât și de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietății publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, și acum și a Occidentului dezvoltat.
        Mulți au spus că a început schimbarea URSS punând căruța înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democrație și pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate nimeni nu suferă, acum, de prea multă democrație, și asta se simte în tot ceea ce facem.
        A crezut că, în relațiile internaționale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supraviețuit. Și acum trăim partea cea mai violentă, și mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuși, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa și în lume.
        Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moștenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de ”terapiile de șoc”, aplicate după destrămarea Uniunii și formarea CSI. Terapii de șoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat.
        Nu pot spune că relațiile României cu URSS, înainte și după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat.
        Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească! 31.08.2022
        https ://ioniliescu. wordpress .com/
        PS.CU ADEVARAT AMUZANT E ALTCEVA.SI-A SCHIMBAT ORIENTAREA „RELIGIOASE”…CONVINGERILE
        «Eu cred în forţa omului» În pofida vârstei, fostul comunist a rămas fidel convingerilor sale religioase şi declară că nu crede în Dumnezeu, ci “în forţa omului”. Despre Mântuitor, Iliescu spune că “Iisus a fost un rebel” pentru că a fost primul care “şi-a permis să spună că toţi oamenii sunt egali”. Întrebat de reporter dacă Mântuitorul a fost de stânga, Ion Iliescu a răspuns: “Iisus este o figură, din acest punct de vedere, caracteristică pentru o anumită evoluţie a gândirii umane, pentru o societate mai bună, mai dreaptă, benefică tututor”.
        Citeşte întreaga ştire: La 80 de ani, Ion Iliescu este în continuare un ateu convins: «Iisus a fost un rebel»
        https: //www. libertatea .ro/stiri/la-80-de-ani-ion-iliescu-este-in-continuare-un-ateu-convins-iisus-a-fost-un-rebel-472284
        Ion Iliescu: Iisus a fost un rebel
        „Iisus a facut o mare revolutie in gandire. A fost un rebel din acest punct de vedere, ca si-a permis sa spuna ca toti oamenii sunt egali”, a declarat Ion Iliescu, intr-un interviu pentru Kamikaze.
        https: //ziare. com/ion-iliescu/psd/ion-iliescu-iisus-a-fost-un-rebel-1020038

  1. Trebuia de mult să crape. Ca și Ilici Iliescovici al nostru. Că nu se mai dă dus, prăpăditul.

  2. L-am asteptat foarte mult, eu sunt bagata in cazanul cu smoala pana la vagin si tare mult imi place compania lui Gorbaciov.

  3. Multumim d-le Gorabciov ca ne-ati scapat de psihopatul idiot Ceausescu si spurcaciunea demonica de consoarta a lui! Pacat ca nu ne-ati scapat si de securistii lui. Sa va fie taran usoara ca ati distrus satanicul sistem comunist!

  4. Trebuie sa recunosc și să-mi fac autocritica: în ’90 m-a păcălit! Concluzia, un nenorocit ! Dumnezeu să nu-l ierte !

  5. L a urat pe ceausescu dar umbra lui l a urmarit ca si el a cazut de la putere pe data cand l a executat si a murit in 2022 cifra de 222 de masini din suita de la moscova pe care i a pus o in coada , cifra care semnifica pt cine stie ceva !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger