AcasăȘTIRI EXTERNECaz incredibil în SUA! Transplant de plămâni infectați cu Covid-19! Ce s-a...

Caz incredibil în SUA! Transplant de plămâni infectați cu Covid-19! Ce s-a întâmplat cu pacientul

A murit după un transplant de plămâni infectați cu Covid-19

După primul caz dovedit în SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe, specialiștii solicită acum testarea mai amănunțită a donatorilor.

Medicii spun că o femeie din Michigan a contractat Covid-19 și a murit, toamna trecută, la două luni după ce a primit un dublu transplant pulmonar contaminat de la un donator care s-a dovedit a fi infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Și aceasta în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și a fost testat inițial negativ la Covid-19.

Oficialii de la facultatea de medicină a Universității din Michigan au spus acesta ar putea fi primul caz dovedit de Covid-19 din SUA în care virusul a fost transmis printr-un transplant de organe.

Un chirurg care a manipulat plămânii donatorului a fost, de asemenea, infectat cu virusul și s-a îmbolnăvit, dar ulterior s-a recuperat.

Incidentul pare a fi izolat – singurul caz confirmat dintre aproape 40.000 de transplanturi în 2020.

Dar el a condus la apeluri pentru testarea mai amănunțită a donatorilor de plămâni, cu prelevarea de probe din adâncul plămânilor, pe lângă cele obișnuite extrase din nas și gât, a declarat doctorul Daniel Kaul co-autorul unui raport despre acest caz.

Alba-neagra cu testele Covid-19

„Nu am fi folosit absolut în nici un caz plămânii dacă am fi avut un test Covid pozitiv”, a spus Daniel Kaul, scrie NBC News.

Virusul a fost transmis după ce plămânii unei femei, care a murit în urma unui accident de mașină, au fost transplantați unei paciente ce suferea de boli pulmonare obstructive cornice.

Deși ambele femei au fost testate pentru Covid-19, cu probe prelevate din nas și gât, iar rezultatele au fost negative, la trei zile după operație beneficiara a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a început să respire tot mai greu.

„Toate screening-urile pe care le facem în mod normal și suntem capabili să le facem, le-am făcut”, a spus Kaul.

Șoc septic și probleme cardiace

Imagistica a prezentat semne de infecție pulmonară în cazul femeii.

Pe măsură ce starea ei s-a înrăutățit, pacienta a dezvoltat șoc septic și probleme ale funcției cardiace. Medicii au decis să o testeze pentru Covid-19, probele din plămânii primiți fiind pozitive.

Suspicioși, medicii au testat și o probă de lichid prelevată din plămânii donatoarei.

Când au testat acel lichid, s-a dovedit a fi pozitiv pentru Covid-19. La patru zile după transplant, chirurgul care a manipulat plămânii și a efectuat intervenția chirurgicală a fost de asemenea testat pozitiv.

A murit la 61 de zile după transplant

Screeningul genetic a arătat că beneficiara transplantului și chirurgul au fost infectați de donator. Alți zece membri ai echipei de transplant au dat rezultate negative la testul Covid-19.

Starea de sănătate a femeii care a primit plămânii s-a deteriorat rapid, dezvoltând insuficiență multisistemică a organelor. În cele din urmă, decesul a intervenit la 61 de zile după transplant.

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger