AcasăȘTIRI EXTERNEA murit cel mai longeviv prim-ministru în funcţie! Era la cârma Guvernului...

A murit cel mai longeviv prim-ministru în funcţie! Era la cârma Guvernului de aproape jumătate de secol

Sheikh Khalifa ben Salman al KhalifaA murit cel mai longeviv prim-ministru în funcţie! Era la cârma Guvernului de aproape jumătate de secol / foto: LobeLog

Sheikh Khalifa ben Salman al Khalifa, prim-ministru al regatului Bahrain din 1971, a încetat din viaţă miercuri dimineaţa la un spital din Statele Unite ale Americii. Avea 84 de ani, a anunţat palatul regal, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Înaltul responsabil bahrainez era internat la spitalul Mayo Clinic din statul american Minnesota, a transmis agenţia publică de presă din regat, BNA.

Al Khalifa era unchiul actualului rege al Bahrainului, Hamad, și deţinea recordul de longevitate între premierii în exerciţiu ai lumii, informează Agerpres.

În ţară a fost decretată o săptămână de doliu naţional, a precizat palatul regal pe Twitter. Înmormântarea urmează să aibă loc după aducerea corpului în ţară şi nu vor putea lua parte decât un număr limitat de rude.

O figură dominantă a puterii

Membru al dinastiei Khalifa, premierul decedat era considerat drept figura dominantă a puterii din Bahrain, care este ostil Iranului şi este aliat al Arabiei Saudite.

Sheikh Khalifa ben Salman al Khalifa a condus reprimarea tulburărilor sociale şi politice care au avut loc de-a lungul timpului în regatul cu populaţie majoritar şiită, dar condus de o familie domnitoare sunită.

În 2011-2012, el a denunţat mişcarea de contestare Primăvara arabă şi impactul acesteia asupra statelor arabe.

author avatar
Andreea Vlad