AcasăȘTIRI EXTERNEA murit „Ceaușeasca” din Chile. Văduva dictatorului avea vârstă falsă în buletin

A murit „Ceaușeasca” din Chile. Văduva dictatorului avea vârstă falsă în buletin

A murit „Ceaușeasca” din Chile. Văduva dictatorului avea vârstă falsă în buletin

Lucia Hiriart Rodriguez de Pinochet, văduva fostului dictator chilian Augusto Pinochet, a murit joi, 16 decembrie, la domiciliul ei din Santiago, la vârsta de 98 de ani. Moartea ei survine cu doar trei zile înainte de cele mai importante alegeri prezidențiale din țară de la revenirea la democrație în 1990.

Dispariția Luciei Hiriart, o figură importantă în regimul Pinochet, a fost anunțată de familia ei într-un comunicat de presă. Moartea ei s-a produs în după-amiaza zilei de joi, în locuința pe care o împărțea cu toți copiii și nepoții ei.

„Ne pare foarte rău să anunțăm decesul iubitei noastre mame, Lucia Hiriart de Pinochet”, a informat într-un scurt comunicat Marco Antonio Pinochet, fiul ei cel mic.

„A murit bătrîna? Dar nu a plătit”

Hiriart Rodriguez, considerată femeia puternică a regimului militar, fusese îngrijită de mai multe ori la spitalul militar din Santiago, în ultimele luni.

Ea avea 98 de ani la 10 decembrie, conform certificatului de naștere la care a avut acces AFP. Dar, într-o carte biografică scrisă de jurnalista Alejandra Matus, Lucia Hiriart Rodriguez susține însă că nașterea ei a fost declarată cu un an mai tîrziu, astfel că ar fi împlinit de fapt 99 de ani.

Anunțul morții sale a fost întâmpinat cu concerte de claxoane și un miting în centrul orașului Santiago. „Nu există rău care să dureze o sută de ani”, titrează online o media de stânga.

Pe rețelele de socializare, s-a putut vedea aimozitatea multor chilieni față de văduva dictatorului:  „Bătrâna a murit”, scriu unii, hotărâți să sărbătorească vestea. Dar ea „nu a plătit pentru ceea ce a făcut”, adaugă alții.

Pe Twitter, există și un cont parodic, „A murit bătrâna?”.

Mii de morți, arestări, torturi, conturi în străinătate

Provenită dintr-o familie burgheză, Lucía Hiriart s-a căsătorit cu Augusto Pinochet pe când el era doar un simplu soldat. În memoriile sale, Pinochet scrie că ea l-a împins să participe la lovitura de stat din 1973 împotriva președintelui socialist Salvador Allende, scrie MSN.

Pe parcursul a 17 ani, dictatura lui Piochet a lăsat în urmă peste 3.200 de morți și persoane dispărute. Peste 40.000 de persoane au fost arestate sau torturate.

După revenirea la democrație, cuplul Pinochet a fost acuzat și de delapidare. S-au descoperit câteva milioane de dolari în conturi secrete ale fostului dictator în străinătate. Lucía Hiriart este acuzată că a vândut în folosul său 100 de clădiri și terenuri care fuseseră donate de regim fundației pe care o conducea.

Moartea Luciei Hiriart survine în timp ce Chile se află în proces de elaborare a unei noi Constituții, care ar putea înlocui actualul text moștenit de la dictatură.

Dar și în plină desfășurare a alegerilor prezidențiale, care vor avea loc duminică, al căror rezultat este incert. Fostul lider de stânga Gabriel Boric se va opune candidatului de extremă dreapta José Antonio Kast, un apărător istoric al regimului Pinochet.

Dictatorul Augusto Pinochet a murit în 2006, nefiind niciodată judecat pentru crimele sale sau pentru cazuri de corupție care îl priveau.

 

.

author avatar
Tudor Borcea
766 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da’ nevasta dictatorului din Venzuela,ce-o mai face domne . E bine mersi ? Da’ celelalte neveste de dictatori,ca mai sunt destui peste tot .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger