AcasăȘTIRI EXTERNEA murit caricaturistul care a pus pe jar Europa

A murit caricaturistul care a pus pe jar Europa

A murit caricaturistul care a pus pe jar Europa

Artistul danez Kurt Westergaard, celebru pentru o caricatură a profetului Mahomed care a provocat revolte violente în unele ţări musulmane, a decedat la vârsta de 86 de ani.

Anunțul a fost făcut duminică, 18 iulie, de familia sa, presei daneze.

„Chipul lui Mahomed”: turbanul-bombă

Kurt Westergaard a murit în somn, după o lungă maladie, a declarat familia caricaturistului pentru ziarul Berlingske.

Westergaard este la originea celui mai faimos dintre cele 12 desene publicate la 30 septembrie 2005 de cotidianul conservator danez Jyllands-Posten sub titlul „Chipul lui Mahomed”. Este vorba de un desen care-l arăta pe profet purtând un turban în formă de bombă.

La început, caricaturile au trecut neobservate, dar după 15 zile a avut loc o demonstrație la Copenhaga, iar apoi ambasadorii țărilor musulmane din Danemarca au protestat.

Masacrul de la Charlie Hebdo

Furia a degenerat apoi cu violențe anti-daneze în lumea musulmană, în februarie 2006, văzute în Danemarca drept cea mai gravă criză de politică externă a țării de după al doilea Război Mondial.

Violenţele legate de caricaturi au culminat în 2015 cu atentatul soldat cu 12 morţi asupra redacției săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo din Paris, care retipărise caricaturile în 2012.

Sub protecția poliției

Westergaard a lucrat la Jyllands-Posten de la mijlocul anilor 1980 ca ilustrator și, potrivit Berlingske, desenul în cauză fusese tipărit o dată înainte, fără a provoca multe controverse, scrie TVA Nouvelles.

În ultimii ani, Kurt Westergaard, ca și alte persoane asociate cu caricaturile, a trebuit să locuiască sub protecţia poliţiei, la o adresă secretă. În 2010, poliția daneză a arestat un somalez de 28 de ani, înarmat cu un cuțit, care venise la locuința lui Wesgtergaard cu intenția să-l omoare.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
431 afisari

1 COMENTARIU

  1. Exista limite in orice ,chiar si in arta! Nu poti prezenta caricaturi jignitoare religioase fara sa ofensezi milioane de oameni! Apoi te dai victima a ,,intoleranței”..Ăia de la charlie hebdo cind au caricaturizat pe Mahomed și-au atras ura a milioane de musulmani,dar nu au fost avertizati de patroni ca fac ceva neetic și anormal.Apoi cind l-au caricaturizat pe Moise au fost concediați efectiv! Deci aveau voi sa-l caricaturizeze pe Mohamed,Buda,Cristos ,dar nu și pe Moise, ceea ce arata de unde pleca actiunea, de ai invrajbi pe creștini cu muslimi,in beneficiul adoratorilor lu Moise.Iranienii au știut de unde pleaca treaba și au rasp.in ziarele lor atunci..Ca sa nu creada șmekerii ca pot fi luati de fraieri..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger