AcasăȘTIRI EXTERNEA început lupta pentru piața legală de canabis

A început lupta pentru piața legală de canabis

Canabisul se legalizează în Mexic, iar mulți investitori străini vor să profite. Sunt mulți bani în joc.

Mexicul se apropie din ce în ce mai mult de legalizarea completă a canabisului de când Curtea Supremă de Justiție a decis în 2018 că interzicerea drogului este neconstituțională.

În ianuarie, ministerul sănătății din țară a stabilit reglementări pentru utilizarea sa în scopuri medicale.

Acum, un proiect de lege pentru legalizarea utilizării recreative de către persoanele cu vârsta peste 18 ani se află în mâinile Senatului – se așteaptă un vot “pentru” în această lună.

O piață de miliarde

Dimensiunea pieței mexicane de canabis este de așteptat să ajungă la aproape 30 de miliarde de dolari până în 2025, potrivit unei analize a consultanței Grand View Research din Statele Unite.

Marile companii mondiale de canabis, cum ar fi Canopy Growth, Biomedican și Aurora Cannabis, au urmărit cu atenție evoluțiile legislative din Mexic, cu scopul de a profita odată cu adoptarea proiectului de lege.

Pentru Andres Fajardo, președintele producătorului multinațional de canabis Clever Leaves, această legalizare  va avea un efect „transformator” asupra Mexicului, „generând locuri de muncă împreună cu noi opțiuni farmaceutice pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală”.

Canabisul a fost mult timp un produs important pentru cartelurile de droguri din Mexic și speranța a fost că legalizarea va priva grupurile infracționale organizate de venituri și va reduce luptele asupra teritoriului pentru creșterea plantei.

Dacă legalizarea canabisului va rezolva problema violenței din țară rămâne de văzut, la fel ca și capacitatea firmelor legale de canabis de a naviga într-o industrie a cărei natură ilicită a făcut-o istoric plină de corupție și extorcare.

„Este probabil ca industria legală a canabisului să se confrunte cu provocări de securitate, având în vedere că producția de canabis și traficul ulterior reprezintă încă un procent mare din veniturile multor grupuri infracționale”, a declarat pentru Al Jazeera Eduardo Arcos, analist senior la Control Risks.

Ce înseamnă să faci afaceri în Mexic

Nu se poate nega că a face business în Mexic înseamnă riscuri de violență, furt și corupție. Țara ocupă locul 124 din 180 la nivel mondial pe baza indicelui de percepție a corupției din 2020 al Transparency International.

Raportul a constatat că „extorcarea virtuală, jaful și amenințările pentru angajați, încălcarea facilităților, protestele și blocajele reprezintă probleme de securitate recurente”.

Aproximativ 688 din 10.000 de entități de afaceri au raportat că au fost victime ale extorcării, devenind astfel cea de-a treia infracțiune cea mai frecventă cu care se confruntă afacerile după furtul mărfurilor și banilor.

Experiența din Columbia

Clever Leaves speră că experiența sa cu vecina sudică a Mexicului, Columbia, va ajuta companiile străine pe piața mexicană și nu numai.

Columbia a legalizat canabisul medical în 2016 și are propriul istoric al problemelor legate de traficul de droguri și de grupurile infracționale organizate.

Fajardo, CEO și cofondator al Clever Leaves, a declarat că este esențială  alegerea locurilor potrivite pentru cultivarea canabisului legal, adică regiuni supravegheate de firme de pază sau chiar armată, cum se întâmplă în Columbia.

Parteneri locali

Clever Leaves a intrat recent pe piața mexicană ca partener al afacerii locale CBD Life, furnizând companiei de wellness canabis farmaceutic pentru produsele sale de consum, cum ar fi loțiuni și băuturi infuzate cu canabidiol (CBD, un compus chimic găsit în canabis.

În Mexic și în orice alt loc, a precizat Fajardo, firma consideră că are nevoie de o persoană locală „care să cunoască piața și să înțeleagă mai bine autoritatea de reglementare pentru a putea naviga mai bine pe piață”.

„Dacă găsiți un partener local bun, cred că acesta este un mod de a atenua riscul”, a adăugat el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
398 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger