AcasăȘTIRI EXTERNEA început licitația pentru primul superiaht rusesc confiscat / Cumpărătorii, din țările...

A început licitația pentru primul superiaht rusesc confiscat / Cumpărătorii, din țările care au sancționat Moscova

Gibraltar, guvernat de Marea Britanie, va scoate marți la licitație primul superiaht confiscat de la un om de afaceri rus sancționat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, au relatat agențiile de presă.

Vasul lung de 72,5 metri al miliardarului Dmitri Pumpianski, Axioma, este evaluat la aproximativ 74 de milioane de dolari, deși se așteaptă ca acesta să se vândă sub acest preț.

Cumpărători din țările care au sancționat Rusia

Superiahtul lui Pumpianski, sub pavilion Malta, are cinci punți și se mândrește cu un cumul de dotări de lux. Gibraltar a pus sechestru pe Axioma în martie, iar în iulie banca americană JP Morgan a obținut un ordin judecătoresc care permite vânzarea acestuia după ce Pumpianski nu a reușit să plătească un împrumut de 20,6 milioane de dolari, informează The Moscow Times.

Banca a susținut că nu mai putea accepta banii de la Pyrene Investments, holdingul lui Pumpianski, după ce SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni asupra omului de afaceri. Axioma a atras o „cantitate impresionantă” de interes din partea potențialilor cumpărători din SUA, Marea Britanie, Italia, Canada și Turcia, a declarat Nigel Hollyer, brokerul casei de licitații care se ocupă de vânzarea navei, Howe Robinson Partners.

Aceasta a primit două oferte „serioase” dintre cele 100 de solicitări și 30 de inspecții în persoană, a declarat Hollyer, adăugând că majoritatea ofertelor sunt așteptate marți. Axioma a fost numit inițial Red Square când a fost construit în 2013 și a fost disponibil pentru a fi închiriat altor clienți bogați pentru sume de până la 635.250 de dolari pe săptămână.

JP Morgan a refuzat să precizeze dacă intenționează să doneze veniturile obținute în urma licitației pentru a ajuta refugiații ucraineni, în contextul în care guvernele occidentale au cerut să se folosească veniturile obținute din vânzarea activelor rusești confiscate pentru a ajuta Ucraina. Pumpianski, a cărui avere netă este estimată la peste 2 miliarde de dolari, controla cel mai mare producător de țevi de oțel din Rusia, TMK, înainte de a fi sancționat.

author avatar
Tudor Borcea