AcasăȘTIRI EXTERNEA început dizolvarea Big Tech

A început dizolvarea Big Tech

Cu toată indignarea îndreptată împotriva giganților tehnologici în ultimul deceniu, autoritățile de reglementare s-au ferit de la opțiunea nucleară de a distruge efectiv o platformă majoră. Dar vremurile s-au schimbat.

După ce a ordonat Facebook să se despartă de Giphy, o platformă de creare GIF pe care compania lui Zuckerberg a achiziționat-o  cu 400 de milioane de dolari în 2020, Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie(CMA) a încălcat un tabu global și a inaugurat o nouă lume curajoasă a aplicării normelor tehnologice.

Tranzacția Giphy ar avea un impact negativ asupra competiţiei dintre reţelele sociale.

Decizia CMA a ocupat centrul unei reuniuni a autorităților de concurență din țările G7 și este probabil să-i înveselească pe susținătorii proeminenți ai dizolvării Big Tech, cum ar fi senatorul american Elizabeth Warren și șeful antitrust al SUA, Lina Khan.

“CMA testează terenul pentru alte autorități. Acesta este un moment decisiv pentru controlul fuziunilor în Europa și în întreaga lume”, a declarat Bjorn Herbers, avocat în domeniul concurenței la firma de avocatură CMS.

În timp ce avocații și politicienii au digerat știrile, analiștii au subliniat că mișcarea CMA se potrivește cu tendința globală de aplicare mai strictă a regulilor antitrust și a altor reguli.

La Washington, numirea lui Khan la conducerea Comisiei Federale pentru Comerț a semnalat măsuri mai îndrăznețe împotriva giganților din Silicon Valley.

În UE, oficialii lansează noi reguli pentru a limita expansiunea Big Tech. Și în China, autoritățile reprimă sectorul tehnologic, amendând zeci de companii care nu au căutat aprobarea pentru tranzacțiile anterioare.

„Cedarea afacerii Giphy ridică provocări deosebite care apar ca urmare a finalizării fuziunii și a acțiunilor conexe ale Facebook”, a spus CMA în raportul său final asupra deciziei.

În cazul în care CMA are succes, alte fuziuni controversate ar putea fi în vizor, notează Politico. Printre acestea se numără achiziția Instagram de către Facebook în 2012 și WhatsApp în 2014. Acordurile, care au ajutat compania să-și construiască imperiul rețelelor sociale, sunt în centrul unei bătălii  legale între companie și autoritățile de reglementare din SUA.

Există și alte ținte potențiale: o cumpărare a startup-ului Grail pentru teste de cancer de către gigantul american de secvențiere a genelor Illumina, care va fi examinată de Comisia Europeană până pe 4 februarie. Și achiziția de către Nvidia a designerului de cipuri Arm din Marea Britanie, estimată la 40 de miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
970 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger