AcasăȘTIRI EXTERNEA fost descoperită prima planetă în afara galaxiei noastre - VIDEO

A fost descoperită prima planetă în afara galaxiei noastre – VIDEO

planetaA fost descoperită prima planetă în afara galaxiei noastre - VIDEO / foto BBC

Oamenii de știință au găsit indicii despre ceea ce ar putea fi prima planetă descoperită în afara galaxiei noastre, relatează BBC.

Până în prezent au fost descoperite aproape 5.000 de „exoplanete” – lumi care orbitează în jurul unor stele dincolo de Soare, dar toate acestea au fost localizate în interiorul Căii Lactee.

Posibila planetă de mărimea lui Saturn, descoperită de telescopul cu raze X Chandra al Nasa, se află în galaxia Messier 51, care se află la o distanță de aproximativ 28 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee.

Planeta are dimensiunea lui Saturn

Descoperirea se bazează pe tranzite, în care trecerea unei planete prin fața unei stele blochează o parte din lumina acesteia și produce o scădere caracteristică a luminozității care poate fi detectată de telescoape. Această tehnică generală a fost deja folosită pentru a găsi mii de exoplanete.

Dr. Rosanne Di Stefano și colegii săi au căutat scăderi ale luminozității razelor X primite de la un tip de obiect cunoscut sub numele de „binar luminos cu raze X”. Aceste obiecte conțin, de obicei, o stea neutronică sau o gaură neagră care atrage gaz de la o stea însoțitoare care orbitează în apropiere. Materialul din apropierea stelei neutronice sau a găurii negre se supraîncălzește și strălucește la lungimi de undă de raze X.

Vânătoarea de planete

Deoarece regiunea care produce raze X strălucitoare este mică, o planetă care trece prin fața ei ar putea bloca cea mai mare parte sau toate razele X, ceea ce face ca tranzitul să fie mai ușor de observat. Membrii echipei au folosit această tehnică pentru a detecta exoplaneta într-un sistem binar numit M51-ULS-1.

Acest binar luminos de raze X conține o gaură neagră sau o stea neutronică care orbitează în jurul unei stele însoțitoare cu o masă de aproximativ 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui. O stea neutronică este nucleul prăbușit a ceea ce fusese cândva o stea masivă.

Tranzitul a durat aproximativ trei ore, timp în care emisia de raze X a scăzut la zero. Pe baza acestei descoperiri și a altor informații, astronomii estimează că planeta ar avea dimensiunea lui Saturn și ar orbita în jurul stelei neutronice sau a găurii negre la aproximativ de două ori distanța față de care Saturn se află de Soare.

author avatar
Andreea Vlad
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger