AcasăȘTIRI EXTERNEA doua economie globală nu sărbătorește încă eliminarea sărăciei

A doua economie globală nu sărbătorește încă eliminarea sărăciei

Președintele Chinei, Xi Jinping, susține că a atins o etapă majoră în lupta sa de cinci ani pentru a pune capăt sărăciei absolute în toată țara- dar Partidul Comunist nu pare dornic de festivități.

Eliminarea sărăciei absolute a fost  un obiectiv politic important pentru puternicul Xi, liderul chinez s-a angajat să îl îndeplinească până la sfârșitul anului 2020 și să înființeze o  “ societate moderat prosperă” înainte de a 100-a aniversare a fondării Partidului Comunist Chinez în iulie anul viitor. Guvernul chinez definește sărăcia absolută ca supraviețuind cu mai puțin de 2.300 de yuani (350 USD) pe an. În ultimii 40 de ani, China s-a mutat dintr-o economie preponderent agrară într-una dintre cele mai rapid urbanizate țări din lume. Graba către orașe a lăsat comunitățile rurale cu populații în scădere și mai puține oportunități de muncă. În fața acestui declin, politicile lui Xi s-au concentrat asupra mediului rural. Ca parte a acestei strategii, Beijingul a lucrat din 2014 pentru a pune capăt sărăciei absolute în 832 de județe, iar săptămâna trecută agenția de știri Xinhua a anunțat că ultimele nouă din aceste județe au fost eliminate de pe listă. Dar, în ciuda a ceea ce pare a fi o realizare majoră, se pare că există o oarecare confuzie în mass-media de stat și în rândul experților cu privire la sfârșitul sărăciei în China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez,Zhao Lijian, a declarat că  țara a „îndeplinit obiectivul de a realiza o reducere cuprinzătoare a sărăciei până la sfârșitul anului 2020”.  Dar alții au fost mai precauți. Tabloidul condus de stat Global Times a citat experții spunând că guvernul chinez trebuie să „revizuiască în mod cuprinzător” rezultatele de reducere a sărăciei și că va anunța un “rezultat probabil în prima jumătate a anului 2021”. De asemenea, Xinhua părea să se contrazică citându-l pe Xia Gengsheng, director adjunct al Biroului de combatere a sărăciei din China, spunând că pașii pentru a pune capăt sărăciei “nu sunt pe deplin finalizați”.

O divizare națională

Pragul sărăciei din Beijing, de exemplu, este în jur de jumătate din standardul Băncii Mondiale, de puțin sub 700 de dolari pe an.  Pentru comparație, venitul național brut (VNB) pe cap de locuitor al Chinei a fost de 10.410 USD în 2019, potrivit Băncii Naționale. Cu toate acestea, această cifră maschează diferența uriașă dintre veniturile din orașe și zonele rurale, notează CNN. Venitul disponibil pe cap de locuitor pentru gospodăriile rurale în 2019 a fost de 16.021 yuani (2.440 dolari), comparativ cu 42.359 (6.450 dolari) în zonele urbane. Diviziunea nu este doar între centrele rurale și urbane, ci chiar între orașe. În timp ce marile metropole precum Beijing și Shanghai, în principal pe coasta de est, au înregistrat câștiguri rapide în ceea ce privește bogăția și nivelul de trai, multe orașe rămân mult în urmă. Există voci care susțin că această campanie de reducere a sărăciei îi va aduce lui Xi Jinping un capital politic uriaș, în vreme de experții avertizează că pentru a păstra creșterea economică pe termen lung, guvernul chinez trebuie să construiască o clasă de mijloc mare și stabilă, care să poată  spori consumul intern și să mențină afacerile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
236 afisari

3 COMENTARII

  1. Prima economie a lumii a fost SUA, dar nu mai este, caci nu mai produc nimic, vand doar fier vechi(armament si munitii) la falitii lumii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger