Companiile europene sunt forțate să „reducă, să localizeze și să izoleze operațiunile din China”, pe măsură ce țara își pierde din atractivitatea ca destinație de investiții, se arată în ultimul raport al Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China.
Evaluarea condițiilor de operare din a doua economie globală este de departe cea mai pesimistă din 2000, au declarat oficialii europeni, citând represiunile de reglementare ale președintelui Xi Jinping asupra unor industrii anterior în plină expansiune și aplicarea de către administrația sa a unor închideri draconice și restricții de călătorie pentru a zdrobi focarele de Covid-19.
„Ideologia primează în fața economiei”, a declarat Jorg Wuttke, președintele Camerei. „Predictibilitatea a fost pusă la încercare de schimbările frecvente și neregulate de politici, în special când vine vorba de „zero Covid”.
În ceea ce Wuttke a descris „cel mai sumbru document de poziție al Camerei vreodată”, organizația a avertizat că „angajamentul firmelor europene în China nu mai poate fi considerat ca fiind de la sine înțeles”. Aceasta a adăugat că UE „se îndepărtează din ce în ce mai mult de China”.
Avertismentul a fost lansat în contextul în care UE își reevaluează relația economică și politică cu China: Bruxelles-ul și Beijingul au ajuns într-un impas în ceea ce privește un acord comercial propus.Reprezentantul UE, Josep Borrell, a descris summitul anual al celor două părți din aprilie drept un „dialog al surzilor”.
Bruxelles-ul se pregătește să adopte o serie de instrumente de represalii împotriva partenerilor comerciali care blochează accesul pe piață al companiilor europene. Se așteaptă ca aceste măsuri să fie aplicate Chinei.De la începutul pandemiei de coronavirus, nicio afacere nouă din UE nu s-a mutat pe piața chineză, a precizat Wuttke.
Întreprinderile europene evaluează „reshoring, nearshoring sau “friendshoring'”, adică practici de a aduce producția acasă, mai aproape de consumatori sau în țări aliate.
Invazia rusă în Ucraina și sancțiunile ulterioare au făcut, de asemenea, ca multe companii europene din China să se îngrijoreze cu privire la investițiile lor în cazul unei invazii chineze în Taiwan. Într-un sondaj realizat de Camera Europeană în aprilie, o treime dintre respondenți au declarat că războiul din Ucraina a făcut din China o destinație mai puțin atractivă pentru investiții.
Europa respira prin masca de oxigen dar sta cu coada ridicata.
Ii dorim sa-i fie tarina usoara !
barbule , „poiet” mic…..