AcasăȘTIRI EXTERNEA doua cauză de deces la nivel mondial. Ce ucide 1 din...

A doua cauză de deces la nivel mondial. Ce ucide 1 din 8 oameni / Ultimul studiu este alarmant

A doua cauză de deces la nivel mondial. Ce ucide 1 din 8 oameni / Ultimul studiu este alarmant / Foto: printscreen

Potrivit unui studiu publicat marți, infecțiile bacteriene reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de deces în lume. Stafilococul auriu și pneumococul sunt menționate ca fiind cele mai letale bacterii.

Infecțiile bacteriene sunt a doua cauză principală de deces la nivel mondial, după bolile de inimă, potrivit unui studiu important publicat marți, de prestigioasa revistă The Lancet, care a selectat aproximativ 30 de bacterii – cele mai frecvent implicate în infecții – și a evaluat câte decese au fost asociate cu acestea.

Stafilococul auriu, principala cauză de deces în 135 de țări

Aceste măsurători sunt efectuate în cadrul studiului Global Burden of Disease. Acest vast program de cercetare, finanțat de Fundația Bill Gates, este de o amploare fără precedent, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea țărilor lumii.

În cele din urmă, „decesele asociate cu aceste bacterii sunt a doua cauză de deces la nivel mondial”, după bolile coronariene, care includ atacurile de cord, concluzionează autorii.

Cu 7,7 milioane de decese legate de infecții bacteriene, unul din opt decese poate fi atribuit acestora, deși aceste cifre datează din 2019, înainte de pandemia Covid-19.

Din cele aproximativ 30 de bacterii selectate, doar cinci sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din totalul deceselor: stafilococul auriu, E. coli, pneumococul, Klebsellia pneumoniae și bacilul piocianic, informează Ouest-France.

Staphylococcus aureus este „principala cauză bacteriană de deces în 135 de țări”, se arată în studiu. Cu toate acestea, la cei mai mici copii – sub cinci ani – infecțiile pneumococice au fost cele mai ucigătoare.

Pentru cercetători, aceste rezultate ilustrează modul în care infecțiile bacteriene reprezintă o „prioritate urgentă” în domeniul sănătății publice.

Aceștia solicită să se lucreze la prevenirea infecțiilor, la o mai bună utilizare a antibioticelor – în special pentru a evita fenomenele de rezistență – și la o utilizare mai eficientă a vaccinării.

author avatar
Tudor Borcea
865 afisari

2 COMENTARII

  1. Vaccin care sa previna infectiile microbiene?
    De ce nu si un vaccin care sa previna prostia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger