AcasăȘTIRI EXTERNEA doua armată din NATO, negocieri cu Hamas! Cum l-a umilit Erdogan...

A doua armată din NATO, negocieri cu Hamas! Cum l-a umilit Erdogan pe Trump!

Relațiile dintre America și Turcia ating punctul maxim de fierbere după ce Recep Tayyip Erdogan l-a umilit pe Donald Trump în fața întregii lumi. În timp ce SUA i-au dat în urmărire internațională, fiind acum cei mai căutați oameni de pe planetă, doi teroriști din gruparea Hamas s-au fotografiat la masă cu liderul Ankarei, spre stupefacția comunității internaționale. A ajuns Casa Albă bătaia de joc a Turciei? Cam da, comentează analiștii de politică externă, care nu uită ce se întâmplă la baza de la Incirlik.

Temperatura în relațiile diplomatice a trecut de punctul de fierbere după gestul lui Erdogan de săptămâna trecută. Pe 22 august, președintele Turciei s-a văzut cu liderii Hamas, doi dintre cei mai căutați oameni de pe glob. Vorbim despre personaje extrem de periculoase, cel puțin în accepțiunea americanilor; de altfel, SUA chiar promit recompensă pentru prinderea șefilor grupării teroriste care controlează Palestina. Prin programul Recompense pentru Justiţie (Rewards for Justice), americanii plătesc ca să obțină informații cu privire la cei doi, acuzați de implicare în mai multe atacuri teroriste, deturnări şi răpiri.

Cu alte cuvinte, în timp ce Washingtonul îi caută și-n gaură de șarpe pe dușmanii săi, partenerul Turcia, țara cu a doua cea mai numeroasă armată din NATO, îi primește la masă, pune covorul roșu și trage o sesiune de poze de toată frumusețea, să facă icter tot personalul Casei Albe. Nu știm dacă toți s-au îmbolnăvit, dar cineva din Biroul Oval cu siguranță nu se simte prea bine!

Baza NATO de la Incirlik, în pericol?

Comunitatea internațională nu privește cu ochi buni jocul făcut de Recep Tayyip Erdogan. De fapt, aroganțele „Sultanului” sunt din ce în ce mai dezaprobate în Occident, mai ales de statele membre NATO.

Baza de la Incirlik, cea mai mare bază NATO din Europa, este acum controlată de Turcia, după ce Erdogan s-a răzbunat pentru tentativa eșuată de înlăturare a sa de la putere, din urmă cu câțiva ani. Atunci, președintele turc i-a acuzat pe americani că au pus la cale puciul, împreună cu un clieric musulman aflat în exil. Drept răzbunare, trupele lui Erdogan au pătruns în baza de la Incirlik, preluând controlul de facto acolo.

Washingtonul se revoltă. În comunicate de presă

Firesc, Casa Albă a reacționat prompt și a făcut-o în termeni duri. Însă, după cum remarcă presa internațională, Donald Trump se revoltă, dar în communicate de presă și declarații bombastice făcute prin intermediul consilierilor.

Morgan Ortagus, purtărorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a dezaprobat întrevederea dintre preşedintele Erdogan şi cei doi lideri ai Hamas: „Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de SUA şi UE şi ambii oficiali primiţi de preşedintele Erdogan sunt desemnaţi terorişti la nivel global. Comunicarea continuă a preşedintelui Erdogan cu această organizaţie teroristă nu face decât să izoleze Turcia de comunitatea internaţională, prejudiciază interesele poporului palestinian şi zădărniceşte eforturile globale în vederea prevenirii atacurilor teroriste lansate dinspre Gaza”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
480 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger