AcasăȘTIRI EXTERNEA ascuns Credit Suisse averile miliardarilor americani? Raport devastator

A ascuns Credit Suisse averile miliardarilor americani? Raport devastator

credit suisseCine va prelua Credit Suisse. Tranzacția de 3 miliarde de franci elvețieni care a prevenit o criză în sistemul bancar global

Credit Suisse, unul dintre cele mai vechi grupuri bancare din Europa, a fost preluat de UBS (Union de Banques Suisses/Unione di Banche Svizzere), un rival tradițional de-al său.

În urma fuziunii, UBS ajunge să aibă active de peste 800 de miliarde de euro – sumă comparabilă cu Produsul Intern Brut al Elveției.

Raportul, după 2 ani de investigaţii

Raportul, publicat miercuri, detaliază concluziile investigaţiei de doi ani a comisiei şi devine mai important, având în vedere criza bancară care se profilează.

Banca a pledat, în mod notoriu, vinovată în 2014, la acuzaţii penale, pentru că a ajutat, ”cu bună ştiinţă şi intenţie” mii de clienţi din SUA să-şi ascundă activele şi veniturile offshore faţă de IRS.

Credit Suisse a recunoscut la acea vreme că a folosit entităţi false, a distrus înregistrările conturilor şi a livrat numerar clienţilor americani pentru a preveni detectarea de către IRS, acceptând să prevină evasiva fiscală din SUA, ca parte a acordului său de recunoaştere.

Nu este clar la ce răspundere potenţială este expusă UBS ca urmare a raportului, dar un avocat al avertizorilor susţine că banca ar trebui să plătească până la 1,3 miliarde de dolari.

Şi oligarhii ruşi au bani acolo

În conturile Credit Suisse se află și aproximativ 11 miliarde de euro deținute de oligarhi ruși, iar fondurile au fost înghețate ca urmare a pachetului occidental de sancțiuni aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, în primăvara lui 2022.

Fuziunea, însă, cu UBS nu a calmat piețele, iar investitorii privesc în continuare cu reticență viitorul Credit Suisse.

author avatar
Andrei Ștefan