AcasăȘTIRI EXTERNE9 mai, ziua când omenirea își ține răsuflarea. Ultimele repetiții în Piața...

9 mai, ziua când omenirea își ține răsuflarea. Ultimele repetiții în Piața Roșie din Moscova

9 mai, ziua când omenirea își ține răsuflarea. Ultimele repetiții în Piața Roșie din Moscova

Rusia organizează sâmbătă ultimele repetiții pentru tradiționala paradă militară din 9 mai de la Moscova, în Piața Roșie, care celebrează victoria asupra Germaniei naziste și care va fi o demonstrație de forță în mijlocul campaniei militare din Ucraina.

În ultimii ani, președintele Vladimir Putin a folosit parada pentru a prezenta puterea armatei sale, dezvăluind uneori noi arme de ultimă generație. Iar evenimentul din acest an nu face excepție.

În acest an, dacă tancurile și soldații ruși vor defila ca de obicei în emblematica Piață Roșie, gândurile vor fi la Ucraina, unde Moscova conduce de la sfârșitul lunii februarie o ofensivă care a pus sub semnul întrebării imaginea armatei sale.

„Avionul apocalipsei” va survola Piața Roșie

Intervenția militară, despre care mulți experți au prezis că va fi fulminantă, se află în a treia lună și a fost marcată de eșecuri, în special logistice.

După ce a eșuat să ajungă la porțile Kievului în fața unor forțe ucrainene mai bune decât se așteptau, înarmate de Occident, statul major rus a fost nevoit să își reducă obiectivele, restrângând ofensiva în estul și sudul țării, scrie TVA Nouvelles.

Fără îndoială, Putin, care urmează să țină un discurs foarte așteptat, va dori, de asemenea, să lase în urmă pierderea navei sale amiral din Marea Neagră, crucișătorul Moskva, care s-a scufundat luna trecută. Moscova spune că s-a scufundat în urma unui incendiu accidental, dar Kievul susține că apărarea sa de coastă l-a trimis la fund.

În timp ce parada este de obicei urmărită îndeaproape de capitalele occidentale, Putin va avea o nouă ocazie de a transmite avertismente, în timp ce Moscova a ridicat în mod repetat amenințarea nucleară.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, „avionul apocalipsei”, un Il-80 special conceput pentru a-i permite președintelui rus să continue să conducă țara din aer în cazul unui război nuclear, va survola Piața Roșie.

Nelipsitele rachete nucleare balistice

De asemenea, vor defila mai multe arme capabile să lanseze rachete nucleare, precum sistemul balistic intercontinental Iars RS-24 și sistemul Iskander cu rază mai scurtă de acțiune.

De asemenea, parada militară din acest an va avea loc în contextul în care mulți ruși se tem de o mobilizare generală în legătură cu Ucraina, deși Kremlinul a negat că ar fi planificată o astfel de acțiune.

Parada din 9 mai a devenit o tradiție anuală abia după căderea URSS, în 1991. Putin a transformat-o într-un eveniment spectaculos, cu o producție de televiziune, menită atât să intimideze adversarii Moscovei, cât și să mențină viu spiritul patriotic în Rusia. Sărbătoarea principală are loc în Piața Roșie, dar vor avea loc comemorări și în zeci de orașe din Rusia

author avatar
Tudor Borcea