AcasăȘTIRI EXTERNE80% din autoturismele noi sunt electrice. Țara unde Elon Musk a dat...

80% din autoturismele noi sunt electrice. Țara unde Elon Musk a dat lovitura

80% din autoturismele noi sunt electrice. Țara unde Elon Musk a dat lovitura / Foto: printscreen

Mașinile electrice au reprezentat aproape 80% din înmatriculările de autoturisme noi în Norvegia anul trecut, un nou record mondial, potrivit cifrelor prezentate luni de un organism specializat.

În prezent, una din cinci mașini care circulă pe drumurile norvegiene este complet electrică, un alt record mondial.

Vânzări record pentru Tesla

În siajul companiei americană Tesla, care conduce clasamentul producătorilor cu o cotă de piață de 12,2%, 138.265 de mașini electrice noi au fost vândute anul trecut în Norvegia, reprezentând 79,3% din totalul vânzărilor de autoturisme noi, a precizat Consiliul de Informare privind Traficul Rutier (OFV) într-un comunicat.

Astfel, Norvegia, care este atât un producător important de hidrocarburi, cât și un campion al mașinilor cu emisii zero, și-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%).

Prin comparație, mașinile electrice au reprezentat 8,6% din înmatriculările noi din Uniunea Europeană în primele nouă luni din 2022. Numai în luna decembrie, mașinile complet electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, deoarece gospodăriile norvegiene s-au grăbit să cumpere înainte ca o modificare fiscală să le facă mai scumpe.

Modelul Y de la Tesla a reprezentat singur 11,5% din piață, grupul lui Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări deținut din 1969 de legendarul model Beetle de la Volkswagen, scrie Le Figaro.

Ambiția Norvegiei este ca toate mașinile noi să fie cu emisii zero (electrice sau pe bază de hidrogen) începând din 2025, în special datorită unei fiscalități foarte avantajoase. Dar, pe măsură ce acest segment s-a maturizat, autoritățile au început să reducă anumite avantaje care afectează conturile publice.

De la 1 ianuarie, scutirea de TVA (la o cotă de 25%) la achiziționarea unui vehicul electric nou este valabilă doar până la un preț de achiziție de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 de euro), sumele care depășesc această limită fiind supuse impozitării.

author avatar
Tudor Borcea
409 afisari

4 COMENTARII

  1. Într-o țară exportatoare de petrol! Da, dar cei mai mulți norvegieni sînt injectați cu cel puțin două doze, 224 injecții la 100 locuitori.

  2. IKEA=china,VOLVO=china,TESLA=china,Practic tot ce inseamna tarile nordice e de fapt china.Tocmai ei ne vorbesc deRusia????Pai KOMINTERNUL este NATO????? De unde au facut avere bancherii Wallenberg???adica patronii lui BideuSenilul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger