AcasăȘTIRI EXTERNE80 de milioane de gospodării europene se luptă să se încălzească

80 de milioane de gospodării europene se luptă să se încălzească

Milioane de oameni din toată Europa vor avea dificultăți să-și încălzească casele în această iarnă, pe măsură ce prețurile la gaz și electricitate cresc.

Pandemia și creșterea prețurilor au intensificat sărăcia energetică, o problemă de lungă durată legată de o combinație de costuri ridicate ale energiei, venituri mici ale gospodăriilor și locuințe care nu sunt eficiente din punct de vedere termic.

Cercetări recente conduse de Stefan Bouzarovski, profesor la Universitatea din Manchester și președinte al rețelei de cercetare a sărăciei energetice Engager, au constatat că până la 80 de milioane de gospodării din Europa se luptau deja pentru a-și menține casele în mod adecvat calde înainte de pandemie.

Din 2019, peste 12 milioane de gospodării europene erau deja în întârziere cu facturile de utilități”, a declarat Louise Sunderland, consilier senior și analist la Regulatory Assistance Project.

Uniunea Europeană descrie sărăcia energetică ca fiind incapabilă să-și permită „un confort termic adecvat în interior”. Doar patru țări europene – Franța, Irlanda, Slovacia și Regatul Unit – au definiții oficiale, dar experții spun că problema este larg răspândită.

7 milioane de notificări de decontectare

Acum, creșterea prețurilor pune și mai multe gospodării în pericol de a fi deconectate de la rețelele electrice și de gaze, deoarece nu își pot plăti facturile.

Mulți sunt vulnerabili, deoarece veniturile lor au scăzut și facturile au crescut în timpul pandemiei. Lucrătorii din comerțul cu amănuntul, ospitalitatea și sectorul companiilor aeriene au fost afectați în mod deosebit, iar mii de  oameni  și-au pierdut locurile de muncă.

Șapte milioane de gospodării europene primesc notificări de deconectare a energiei pe an, potrivit Coaliției pentru drept la energie, un grup umbrelă care include sindicatele, organizațiile de mediu și ONG-urile.

Pandemia a înrăutățit problema, deoarece oamenii muncesc de acasă, crescând consumul de energie.În același timp, facturile sunt în creștere, furnizorii de gaze se luptă să completeze stocurile epuizate de cererea mare de încălzire în iarna trecută.

„Riscul de a cădea în sărăcie energetică în cadrul populației europene este dublu față de riscul sărăciei generale”, a declarat Bouzarovski pentru CNN Business. Între 20% și 30% din populația Europei se confruntă cu sărăcia generală, în timp ce până la 60% suferă de sărăcie energetică în unele țări, a spus el.

Bulgaria are cea mai mare proporție de oameni săraci din punct de vedere energetic din Europa, cu 31% din populație, urmată de Lituania (28%),Cipru (21%) și Portugalia cu 19%.

Populația Elveției este cea mai puțin vulnerabilă la sărăcia energetică, cu 0,3%, urmată de Norvegia cu 1%.

Accesul la energie, un drept al omului

Experții și militanții au susținut că Uniunea Europeană ar trebui să reglementeze interzicerea furnizorilor de a deconecta gospodăriile de sursele lor de energie pe termen scurt.

„Nu este clar de ce nu avem o interdicție de deconectare la nivelul UE”, a spus Bouzarovski, adăugând că implementarea ar putea fi similară cu modul în care blocul a eliminat tarifele de roaming pentru telefonul mobil.

„Ar trebui să vedem accesul la energie ca un drept al omului în același mod în care vedem accesul la apă ca un drept al omului”, susține Martha Myers, militantă pentru justiția climatică și energie la Friends of the Earth Europe, care face parte din Dreptul către Coaliția Energetică.

Observatorii avertizează, de asemenea, cu privire la posibilitatea unor proteste sociale dacă guvernele nu iau măsuri pentru a ajuta gospodăriile.

„Ar putea exista o creștere a mișcărilor de tip Vestele Galbeneîn toată Europa”, a precizat Bouzarovski, referindu-se la protestele care au zguduit Franța în ultimii ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger