AcasăȘTIRI EXTERNE8 miliarde de tone pe zi. Valul de căldură topește ghețurile Groenlandei

8 miliarde de tone pe zi. Valul de căldură topește ghețurile Groenlandei

8 miliarde de tone pe zi. Valul de căldură topește ghețurile Groenlandei

Un val de căldură în Groenlanda, cu temperaturi cu peste zece grade peste normele sezoniere, a provocat săptămâna aceasta un episod de topire „masivă” a stratului de gheață groenlandez, au avertizat specialiștii.

De miercuri, calota de gheață care acoperă vastul teritoriu arctic s-a topit cu aproximativ opt miliarde de tone în fiecare zi, adică dublul ritmului mediu în perioada de vară, potrivit datelor de la Polar Portal, un instrument de modelare gestionat de institutele de cercetare daneze.

Suficient pentru a acoperi Florida cu 5 centimetri de apă

Pe micul aeroport din Nerlerit Inaat, din nord-estul Groenlandei, mercurul a atins joi 23,4 grade, cel mai înalt nivel măsurat de când stația meteo a început citirile, mai cald decât temperatura maximă înregistrată în Danemarca în acea zi.

Acest val de căldură, care a afectat, de asemenea, o mare parte din vastul teritoriu arctic, a dus la o rată accelerată de topire a stratului de gheață.

Spre comparație, volumul imens de apă topită eliberat zilnic  – 8.000 de miliarde de litri de apă proaspătă – „ar fi suficient pentru a acoperi întreaga suprafață a Floridei cu cinci centimetri de apă”, subliniază Polar Portal.

Recordul de topire zilnic al Groenlandei, care datează din vara anului 2019, nu a fost doborât, dar partea teritoriului groenlandez în care s-a topit gheața este mai mare decât în ​​urmă cu doi ani, afirmă Polar Portal.

Topirea gheții și nivelul oceanelor

A doua calotă de gheață după Antarctica, cu o suprafață de aproape 1,8 milioane de kilometri pătrați, stratul de gheață care acoperă Groenlanda este un motiv de îngrijorare pentru oamenii de știință, deoarece încălzirea din Arctica este de trei ori mai rapidă decât în ​​alte părți ale lumii.

Declinul său, care a început cu câteva decenii în urmă, s-a accelerat din 1990 și fenomenul continua, scrie AFP.

Potrivit unui studiu european publicat în ianuarie, topirea calotei de gheață din Groenlanda ar trebui să contribuie la creșterea generală a nivelului oceanelor cu 10 până la 18 centimetri până în 2100, adică cu 60% mai rapid decât estimarea anterioară.

Calota groenlandeză conține în total suficientă apă pentru a ridica nivelul oceanelor cu 6 până la 7 metri.

Din cauza unui început relativ răcoros de vară cu zăpadă și ploaie, declinul calotei de gheață în 2021 se află încă în media istorică pentru moment, potrivit Polar Portal. Perioada de topire se extinde din iunie până la începutul lunii septembrie.

author avatar
Tudor Borcea
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger