AcasăȘTIRI EXTERNE8.000 de soldați ai SUA au înghețat de frig. De ce America...

8.000 de soldați ai SUA au înghețat de frig. De ce America pierde cursa pentru Arctica

8.000 de soldați ai SUA au înghețat de frig. De ce America pierde cursa pentru Arctica / Foto: Military.com

Din cauza schimbărilor climatice, Arctica va deveni – dacă nu este deja – o regiune în care concurența dintre puteri va fi exacerbată, pe fondul disputei pentru resursele naturale strategice.

În timp ce Rusia a făcut de mult timp din nordul îndepărtat o prioritate, reinvestind masiv în capacitățile și facilitățile sale militare (care fuseseră neglijate de la sfârșitul Războiului Rece), SUA au fost lente în a lua măsuri cu privire la schimbările ce vor urma.

Cea mai puternică armată tremură de frig

Deși, evident, americanii sunt preocupați în primul rând de Alaska. Și abia în 2019 Pentagonul a publicat o strategie cuprinzătoare pentru Arctica. Forțele aeriene americane, US Navy și Paza de Coastă americană l-au declinat apoi la nivelul lor, armata americană fiind ultima care a făcut acest lucru, în martie 2021. A început să o pună în aplicare, hotărând să reînființeze Divizia 11 aeropurtată din brigăzile 1 și 4 ale Diviziei 25 Infanterie, cu baza în Alaska.

Singura problemă este că aceste două unități nu dispun de mijloacele adecvate pentru a lupta în condiții de frig extrem. Acest lucru a fost dezvăluit de un exercițiu de amploare (8.000 de soldați mobilizați) organizat în martie în Alaska.

Echipament „desuet”, electronică sensibilă

Unul dintre obiective a fost acela de a testa know-how-ul și echipamentele într-un mediu atât de solicitant. Site-ul specializat Military.com subliniază că soldații „au fost adesea echipați cu strictul necesar” pentru a lupta în condiții de frig extrem.

Și că au fost nevoiți să folosească vehicule și echipamente concepute pentru „medii mai temperate” și nu pentru „condiții austere, cu temperaturi precum cele întâlnite în cele mai reci regiuni ale lumii”.

De exemplu, ochelarii de vedere pe timp de noapte (JVN) „înghețau din cauza condensului”, echipamentele electronice nu puteau rezista la temperaturile scăzute, iar soldații purtau uniforme „desuete”, nepotrivite pentru a lupta în astfel de condiții, scrie Opex 360.

Blindatele Striker, bune doar pentru căldura din Irak

Dar, mai mult decât atât, blindatele Stryker, inclusiv cele ale Brigăzii 1 a Diviziei 25 Infanterie, nu au funcționat bine. Multe dintre ele, altfel uzate în urma anilor de utilizare în Irak și Afganistan, s-au defectat, cu o lipsă de piese de schimb și o lipsă de tehnicieni care să le repare. Și, fiind pe roți, au avut dificultăți în a se deplasa pe zăpadă.

„În manualul de utilizare al Stryker se precizează că acesta nu este proiectat să funcționeze în condiții de sub minus 34 de grade Fahrenheit (sau -36°c)”, notează Military.com. „Acestea nu sunt vehicule arctice. Dar sunt aici. Este mai bine decât nimic”, a comentat generalul Brien Eifler, comandantul armatei americane în Alaska, cu un aer un pic fatalist.

Acest tip de exercițiu are ca scop principal identificarea nevoilor armatei americane. De aici și programul CATV (Cold Weather All-Terrain Vehicle). În cererea sa de buget pentru anul fiscal 2023, programul prevede ocomandă inițială de 13 astfel de vehicule, cu scopul de a avea în cele din urmă 200.

author avatar
Tudor Borcea
7.131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger