AcasăȘTIRI EXTERNENASA, misiune istorică! Cea mai puternică rachetă din lume pleacă spre Lună!...

NASA, misiune istorică! Cea mai puternică rachetă din lume pleacă spre Lună! – LIVE VIDEO

Misiune istorică a NASA. Cea mai puternică rachetă din lume pleacă spre Lună - VIDEO / Foto: NASA

Noua rachetă a NASA, cea mai puternică din lume, urmează să decoleze, luni, din Florida, SUA,  pentru o misiune de testare de șase săptămâni spre Lună, la 50 de ani de la ultimul zbor Apollo.

Misiunea Artemis 1 este menită să marcheze lansarea programului american de întoarcere pe Lună, care ar trebui să permită omenirii să ajungă pe Marte la bordul aceleiași nave spațiale.

O capsulă fără echipaj uman

 

Capsula Orion va fi propulsată fără echipaj uman pe orbita Lunii pentru a verifica dacă vehiculul este sigur pentru viitorii astronauți – inclusiv pentru prima femeie și prima persoană de culoare care va păși pe suprafața lunară, scrie Boursorama.

„Această misiune poartă visele și speranțele multor oameni”, a declarat în weekend șeful NASA, Bill Nelson, adăugând: „Suntem de-acum generația Artemis”. Decolarea este programată pentru ora 8.33 (12.33 GMT) de pe rampa de lansare 39B a Centrului Spațial Kennedy.

Rezervoarele rachetei au început să fie umplute cu combustibil în timpul nopții de duminică și luni, dar cu o întârziere de aproximativ o oră din cauza riscului ridicat de fulgere în momentul în care ar fi trebuit să înceapă aceste operațiuni.

Ca un semn al vremurilor, prima femeie director de lansare de la NASA, Charlie Blackwell-Thompson, va da startul. Femeile reprezintă 30% din personalul din sala de lansare – în comparație cu doar una la momentul Apollo 11.

La două minute după decolare, boosterele vor cădea înapoi în Atlantic. După opt minute, etajul principal se va desprinde. Apoi, după aproximativ o oră și jumătate, un ultim impuls din partea etajului superior va pune capsula în drum spre Lună, unde va avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge. La spectacol sunt așteptate între 100.000 și 200.000 de persoane, printre care și vicepreședintele american Kamala Harris.

author avatar
Tudor Borcea
396 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger