AcasăȘTIRI EXTERNEGazele rusești și războiul din Ucraina răstoarnă guvernul Bulgariei. Moscova i-a trimis...

Gazele rusești și războiul din Ucraina răstoarnă guvernul Bulgariei. Moscova i-a trimis „nota de plată” premierului Kiril Petkov

Gazele rusești și războiul din Ucraina răstoarnă guvernul Bulgariei. Moscova i-a trimis „nota de plată” premierului Kiril Petkov/ Foto: printscreen

Guvernul din Bulgaria al premierului liberal Kiril Petkov, care a promis să lupte împotriva corupției și să își ancoreze mai ferm țara în Uniunea Europeană, a fost răsturnat miercuri după-amiază de o moțiune de cenzură.

Premierul bulgar Kiril Petkov și guvernul său au fost răsturnați miercuri printr-o moțiune de cenzură, pe fondul unor divergențe accentuate de războiul din Ucraina. Textul a fost adoptat de 123 din cei 240 de deputați, în timp ce 116 au votat împotrivă, unul fiind absent, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Miroslav Ivanov.

Coaliția pestriță s-a fisurat

Există acum riscul unei spirale electorale în această țară balcanică de 6,5 milioane de locuitori, cea mai săracă din Uniunea Europeană. Bulgarii au avut deja trei alegeri legislative în ultimul an. Până la intrarea șocantă în politică a liberalului pro-european Petkov, un absolvent al Universității Harvard, hotărât să elimine corupția după un deceniu de guvernare a controversatului Boiko Borissov.

Dar coaliția pestriță formată în decembrie s-a fisurat: la începutul lunii iunie a pierdut sprijinul partidului anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITP). În opoziție, partidul conservator Gerb, al lui Borissov, a intervenit și a depus o moțiune, subliniind „eșecul politicii economice și financiare a guvernului”, în contextul creșterii prețurilor, informează 20 Minutes.

„A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern răsturnat de Borissov, Peevski, Trifonov și Mitrofanova”, a reacționat Petkov, referindu-se nu doar la liderii opoziției, ci și la un cunoscut oligarh și la ambasadorul rus la Sofia. „Ei nu înțeleg că aceasta nu este calea corectă pentru a câștiga favoarea poporului bulgar”, a adăugat el, promițând să continue lupta.

Dosarele discordiei

Premierul a venit la putere cu speranța de a „transforma Bulgaria într-o țară europeană normală, de succes, fără mafie”, dar războiul din Ucraina i-a dat peste cap agenda. În această țară tradițional apropiată de Moscova, războiul „a accentuat diviziunile, slăbind guvernul”, a declarat pentru AFP Ruslan Stefanov, de la Centrul pentru Studiul Democrației (CSD).

În ciuda dependenței sale puternice de energia rusă, Sofia nu a cedat cererii Kremlinului de a deschide un cont în ruble pentru plata gazelor și a suferit astfel o întrerupere a livrărilor. Acest eveniment fără precedent a jucat „un rol-cheie în criza actuală”, spune Ognyan Mintchev, directorul Institutului de Studii Internaționale din capitală.

„Oligarhii bulgari care primeau comisioane” s-au văzut privați de venituri, „ceea ce a agravat tensiunile în cadrul coaliției și între cercurile de afaceri și guvern, a declarat el. „Interferența rusă este importantă în Bulgaria, multe cercuri sunt sensibile la ea”, adaugă politologul Yavor Siderov, menționând „încercările neîncetate de destabilizare prin răspândirea de informații false”.

O altă chestiune a stârnit agitație: livrarea de arme către Ucraina. În cadrul guvernului, în timp ce majoritatea a fost favorabilă, socialiștii au refuzat să răspundă la cererile Kievului. O altă sursă de discordie a fost veto-ul bulgar la lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE, din motive de dispute istorice și culturale.

author avatar
Tudor Borcea
1.447 afisari

4 COMENTARII

  1. Majoritatea guvernelor din țările ieoropene sunt pe muchie de cuțit fiind sprijinite de o foarte fragilă majoritate parlamentară sau guvernând în minoritate. Asta e rezultatul intruziunii shoroshiste în politica țărilor ieoropene, mai precis a corupției deșănțate. Așa că toate sunt la îndemâna promotorului satanei care poate pica orice guvern patriot în doi timpi și două mișcări.

  2. Logică de Gâgă și argumente scoase cu forcepsul. Mai pune măi nene mâna pe o carte, poate mai ai o șansă să te alfabetizezi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger