AcasăȘTIRI EXTERNEUcrainenii, obligați să folosească Google Translate pentru a folosi armele occidentale

Ucrainenii, obligați să folosească Google Translate pentru a folosi armele occidentale

Ucrainenii, obligați să folosească Google Translate pentru a folosi armele occidentale / Foto: Shutterstock

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, țările occidentale au trimis un număr mare de arme armatei ucrainene. Problema este că mulți soldați nu sunt instruiți pentru ele și trebuie să învețe singuri cum să le folosească.

Pentru a face acest lucru, trebuie să se adapteze pentru a înțelege instrucțiunile scrise în engleză, franceză sau germană.

Cu armele sale învechite, armata ucraineană este deseori obligată să urmeze cursuri de pregătire rapidă pentru a învăța cum să folosească cele mai noi tehnologii trimise de SUA, Germania, Marea Britanie sau Franța. În cazul anumitor arme, soldații ucraineni,  deși au fost instruiți de NATO, nu sunt deloc familiarizați cu ele.

A sunat în America să-și repare „Javelina”

Întrucât livrarea de arme s-a accelerat în ultimele zile, nu toți soldații ucraineni au timp să fie instruiți. Acest lucru creează în mod inevitabil situații fără precedent. După cum a relatat presa americană Task & Purpose, un membru al Gărzii Naționale din Washington a primit recent un telefon de la un soldat ucrainean aflat pe front, care l-a întrebat cum ar putea să-și repare racheta antitanc Javelin.

Nu se știe dacă ajutorul din partea SUA a fost suficient pentru a-i permite soldatului ucrainean să își folosească din nou arma, dar acest lucru arată dificultățile cu care se confruntă oamenii de pe front.

„E și cum ți s-ar da un iPhone 13 și tu doar suni”

După cum relatează New York Times, unii sunt nevoiți să învețe singuri cum să folosească aceste arme. Dmitro Pisanka, un sergent în armata ucraineană, le-a spus jurnaliștilor americani că a primit din SUA un telemetru de înaltă tehnologie numit JIM LR. Problema este că nimeni nu știe cum să îl folosească. „Este ca și cum ți s-ar da un iPhone 13 și tot ce poți face este să dai doar apeluri”, compară el.

Cu toate acestea, datorită acestui dispozitiv, este posibil să se vadă țintele pe timp de noapte și să se transmită soldaților coordonatele GPS ale acestora. Un instrument important în timp de război.Pisanka explică faptul că unii soldați au învățat să îl folosească, dar au fost apoi transferați la alte unități. De fapt, oamenii de pe teren trebuie să învețe singuri cu ajutorul manualului.

Google Translate, colacul de salvare

O altă problemă este că nu toți soldații vorbesc engleza și, cum echipamentul este livrat de americani, instrucțiunile sunt în engleză. „Am încercat să învăț cum să îl folosesc citind manualul în engleză și folosind Google Translate pentru a-l înțelege”, explică sergentul.

Acesta este și cazul armelor livrate de Franța și Germania, fiecare cu intrucțiuni în limbile respective. Potrivit unor specialiști americani, un număr mare de arme pentru Ucraina este un lucru bun, dar fără o pregătire adecvată, s-ar putea transforma într-o problemă majoră, scrie France Live.

Statele Unite cunosc bine acest fenomen, deoarece, atunci când au ajuns în Afganistan, au încercat să furnizeze armatei afgane un număr mare de arme, a căror întreținere necesita un sprijin logistic semnificativ. Rezultatul a fost un eșec major.

author avatar
Tudor Borcea
481 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca folosesc Google Translate s-ar putea ca rachetele sa cada prin Polonia,Romania sau tarile baltice.Nu cumva in cazul Mig-ului si elicopterului prabusite in Dobrogea ucrainenii au incurcat documentatiile?

  2. asta e misinformatie NATO. bine inteles ca au mercenari acolo care ii invata! credeti ca NATO trimite trilioane in arme de ultimul tip fara instructori?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger