AcasăȘTIRI EXTERNERusia arată Occidentului moartea termonucleară. Ce este „Hiroshima din Ivanovo”

Rusia arată Occidentului moartea termonucleară. Ce este „Hiroshima din Ivanovo”

Rusia arată Occidentului moartea termonucleară. Ce este „Hiroshima din Ivanovo” / Foto: Facebook

Rusia organizează manevre nucleare la Ivanovo, în apropiere de Moscova. Potrivit Ministerului rus al Apărării, sunt implicate vehicule-lansatoare echipate cu racheta balistică intercontinentală (ICBM) Yars, care are șase focoase termonucleare.

Vrea Rusia să facă disuasiunea nucleară învechită odată cu rachetele sale hipersonice? Poate că nu în întregime. Potrivit unui raport al Interfax, preluat de Reuters, forțele nucleare rusești organizează o manevră „intensă” în provincia Ivanovo, la nord-est de Moscova. 1.000 de soldați au fost desfășurați pentru acest exercițiu.

Mândria lui Putin de Ziua Victoriei

Potrivit Ministerului rus al Apărării, vehiculele sunt echipate cu RS-24 Yars, o rachetă balistică intercontinentală de 23 de metri lungime, cu șase focoase termonucleare. Acesta este instalată pe un vehicul purtător, așa cum publicul a putut vedea pe 9 mai, în timpul paradei militare de la Moscova, de Ziua Victoriei, în prezența lui Vladimir Putin.

Yars (sau Lars) este acronimul pentru „Iadernaya raketa sderjivania”, care înseamnă „rachetă de descurajare nucleară”. Yars nu este un prototip. Testele au avut deja loc în 2017. Racheta a traversat Rusia de la vest la est pentru a-și atinge ținta, scrie BFM TV.

„Hiroshima din Ivanovo”

Alegerea provinciei Ivanovo poate sugera că se vor efectua teste. Rusia a avut acolo un centru subteran de teste nucleare. Se află la doar 363 de kilometri de Moscova. În 1971, testul Globus-1, o bombă de 2,5 kT, a provocat emisii radioactive la suprafață. Acest accident a fost numit „Hiroshima din Ivanovo”. Deșeurile radioactive au rămas la o adâncime de peste 600 de metri, potrivit site-ului Bellona.

Anunțul privind manevrele nucleare urmează unui nou test de lansare a rachetei de croazieră hipersonice Zircon. Dezvăluit sâmbătă, acesta a fost făcut de pe fregata Amiral Gorșkov din Marea Barents către o țintă aflată la 1.000 de kilometri distanță, în apele arctice ale Mării Albe, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

author avatar
Tudor Borcea
518 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger