AcasăȘTIRI EXTERNEPutin și-a pus doi dușmani de marcă pe lista neagră. „Agenți străini”,...

Putin și-a pus doi dușmani de marcă pe lista neagră. „Agenți străini”, cu „surse” din Ucraina

Putin și-a pus doi dușmani de marcă pe lista neagră. „Agenți străini”, cu „surse” din Ucraina / Foto: Facebook

Rusia a adăugat, vineri, doi critici de marcă ai Kremlinului pe lista sa de „agenți străini”: fostul campion de șah Garry Kasparov și fostul magnat Mihail Hodorkovski.

Această etichetă infamă, care amintește de „dușmanii poporului” din perioada sovietică, este folosită pe scară largă împotriva opozanților, jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului acuzați că desfășoară activități politice finanțate din străinătate.

Acuzați că au „surse” din Ucraina

Astfel de „agenți străini” sunt supuși la numeroase constrângeri și proceduri laborioase, sub amenințarea unor sancțiuni severe. În special, ei trebuie să indice acest statut în toate publicațiile lor, scrie The Moscow Times.

În lista actualizată de pe site-ul său, Ministerul rus al Justiției a precizat că Hodorkovski, în vârstă de 58 de ani, și Kasparov, în vârstă de 59 de ani, au „surse” în Ucraina pentru a-și finanța activitățile.

Fostul campion mondial de șah Kasparov este un adversar de lungă durată al președintelui Vladimir Putin și trăiește în SUA de aproape un deceniu.

Hodorkovski a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia în anii 1990, înainte de a intra în conflict cu Kremlinul, când Putin a venit la putere în 2000.

El a petrecut 10 ani, din 2003 până în 2013, în închisoare și apoi a plecat în exil. Timp de ani de zile, a contribuit la finanțarea organizației de opoziție Open Russia, care s-a dizolvat în luna mai a anului trecut în fața represiunii crescânde.

De la începutul operațiunii militare a Moscovei în Ucraina, la 24 februarie, zeci de membri ai elitei intelectuale și jurnaliști ruși au părăsit țara, în timp ce autoritățile intensifică presiunea împotriva ultimelor voci critice și a presei.

author avatar
Tudor Borcea