AcasăȘTIRI EXTERNEInterviu EXPLOZIV cu Serghei Lavrov! Ministrul de Externe al Rusiei spune TOTUL...

Interviu EXPLOZIV cu Serghei Lavrov! Ministrul de Externe al Rusiei spune TOTUL despre războiul din Ucraina

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acordat un interviu acordat postului tv Al Jazeera. Ministrul de Externe al lui Putin expune motivele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei, vorbește despre neo-naziștii Kievului și arată cum actualii conducători, în frunte cu Zelynski, au împins lucrurile în direcția unei confruntări armate.

Național nu modifică interviul acordat de Serghei Lavrov și alege să prezinte integral și nemodificat mesajul șefului diplomației ruse.

„O lovitură de stat sângeroasă în Ucraina, cu sprijinul Occidentului”

Întrebare: Mulți nu credeau pe deplin că Rusia va lansa totuși o operațiune militară specială în Ucraina. Partea rusă a exprimat în mod repetat motivele, inclusiv amenințarea de la Kiev cu caracter militar-strategic. Ce amenințări a avut sau ar putea avea Ucraina, forțând Rusia să lanseze o operațiune militară?

Serghei Lavrov: Această poveste este mai veche. Și nici măcar în 2014, când s-a dat o lovitură de stat sângeroasă în Ucraina cu sprijinul Occidentului, ci la începutul anilor 1990, în timp ce URSS a încetat să mai existe. Liderilor sovietici (mai târziu ruși) Boris Elțin și Eduard Shevardnadze li s-a promis de către colegii occidentali că nu va exista nici un punct de cotitură geopolitică, că NATO nu va profita de noua situație și nu își va muta infrastructura spre Est. Mai mult, nu va accepta noi membri. Arhivele Marii Britanii au publicat înregistrările corespunzătoare ale negocierilor. Încă o dată, acest lucru a devenit limpede.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit în repetate rânduri pe această temă în discursurile sale publice. În loc să își îndeplinească promisiunea de a aduce stabilitate în Europa, NATO a întreprins cinci valuri de expansiune spre Est. Mai mult, toate au fost însoțite de desfășurarea forțelor armate ale membrilor alianței în aceste teritorii. Ei au spus că a fost „pe o bază temporară”, dar s-a transformat rapid într-unul permanent – ei creau infrastructură militară tot timpul.

„Natocentrismul” devine atotcuprinzător

Acum, statele membre ale UE neutre sau state precum Elveția încearcă, de asemenea, să implice NATO în satisfacerea nevoilor lor. Proiectul de mobilitate militară obligă Austria, Suedia, Finlanda să ofere capacități de transport, astfel încât NATO să își poată muta forțele armate.

„Natocentrismul” devine atotcuprinzător. Uniunea Europeană, cu toate sloganurile sale despre necesitatea „autonomiei strategice pentru Europa”, nu este deloc inspirată în privinţa acestui subiect și acceptă perfect să fie o „anexă” obedientă a Alianței Nord-Atlantice.

Această perioadă a fost însoțită de o provocare sinceră a statelor post-sovietice (în primul rând Ucraina): se spune că trebuie să decizi cu cine ești – cu Rusia sau Occidentul. Au spus-o direct, începând de la primul „Maidan” din 2003. Așa a fost în etapa următoare, când Ucraina sub Viktor Ianukovici a fost contrară acordului de asociere cu UE privind zona de liber schimb cu CSI. Ianukovici și-a dat seama că este necesară armonizarea regimului comercial cu Rusia și alte țări CSI și cu Europa.

Acesta este singurul motiv pentru care Bruxelles a organizat Maidanul și protestele care s-au transformat în confruntări sângeroase în februarie 2014.

Până atunci „pacea” fusese deja atinsă. Cu  Ianukovici a fost semnat un acord privind reglementarea. A demisionat din toate funcțiile și a organizat alegeri înainte de termen (pe care nu le-ar fi câștigat). Polonia, Franţa şi Germania, care au garantat acest acord, după ce opoziţia a dat o lovitură de stat şi le-a călcat în picioare garanţiile, au tăcut.

„Au trimis bande înarmate în Crimeea”

Ei au început chiar să salute forțele care au ajuns la putere, în general, puciști. Acești puciști au anunțat în primul rând că anulează statutul special al limbii ruse în Ucraina, nu au vrut să vadă ruși în Crimeea, au trimis bande înarmate acolo. Crimeenii au refuzat să se supună celor care au dat lovitura de stat.

Atunci s-a întâmplat totul. Totul a început în acel moment. Au venit la putere oameni care au încurajat în mod deschis sentimentele neonaziste în societate, crearea unor organizații adecvate care defilau în procesiuni la lumina torțelor cu portrete ale criminalilor naziști cu sloganuri deschis neonaziste și rusofobe.

Zelensky a numit oamenii din Donbas „specii”

Occidentul a acceptat toate acestea cu blândețe. Mulți chiar au susținut și încurajat în toate modurile posibile. Apoi a început subiectul aderării Ucrainei la NATO. Volodimir Zelenski a ajuns la putere sub sloganurile păcii și nevoia de a salva vieți omenești, pentru a preveni moartea fie a ucrainenilor, fie a rușilor. În cele din urmă, a devenit același rusofob ca și guvernul lui Piotr Poroșenko. Zelensky a numit oamenii din Donbas „specii”. Sub președintele anterior, premierul Iatsenyuk i-a numit „suboameni”.

Zelensky nu a făcut nimic cu privire la războiul sângeros în curs împotriva propriului popor. El, de fapt, a mințit, promițând că va restabili ordinea atunci când au fost semnate numeroase acorduri cu reprezentanții Donbasului. Le-a încălcat fără să clipească din ochi. În toți acești opt ani am încercat să facem apel la conștiința Occidentului și să convingem acest  regim, care a căpătat toate contururile unuia ultraradical și neo-nazist. Occidentul nu putea face nimic.

Cred că nici nu voia să facă nimic, pentru că, chiar și atunci Ucraina (și până în 2014) a fost folosită ca instrument pentru a limita Rusia. Întreaga situație actuală s-a dezvoltat datorită faptului că Occidentul a refuzat să recunoască drepturi egale ale Federației Ruse în organizarea arhitecturii securității europene.

Occidentul a stabilit un curs de a folosi Ucraina pentru a stăpâni Rusia

Acest lucru este confirmat de reacția principalelor țări NATO, în primul rând a Statelor Unite, la inițiativele pe care președintele Vladimir Putin le-a înaintat în decembrie 2021 privind necesitatea de a îndeplini cu onestitate ceea ce s-a convenit. Nimeni nu ar trebui, chiar și atunci când își alege posibilele alianțe militare, să facă nimic care ar încălca securitatea oricărei alte țări.

Acest angajament la cel mai înalt nivel a fost aprobat și semnat de președinții și șefii de guvern ai țărilor OSCE în cadrul Consiliului Rusia-NATO. Occidentul refuză categoric să-l îndeplinească. Zelensky a spus că, dacă Rusia nu încetează să ceară Ucrainei să-și îndeplinească obligațiile, atunci se va gândi la reîntoarcerea amelor nucleare în Ucraina. Era deja un pic prea mult.

Întrebare: Acesta a fost cel mai important lucru?

Serghei Lavrov: Nu. Totul s-a acumulat. Sunt picături care umplu paharul răbdării. Aș sugera să luăm în considerare tot ceea ce am enumerat drept argumente de zi cu zi, fenomene care ne-au convins zi de zi că Occidentul a stabilit un curs de a folosi Ucraina pentru a stăpâni Rusia, pentru a crea „anti-Rusia”, o „centură ostilă”. De câțiva ani, Ucraina a fost umplută cu  arme, iar recent această aprovizionare a fost deosebit de activă. Americanii și britanicii au construit acolo baze militare și navale, de exemplu, în Marea Azov.

Via Pentagon au fost create laboratoare biologice militare pentru a continua experimentele pe bacterii. Acest program american este clasificat. Există și în alte țări din fosta URSS, chiar de-a lungul perimetrului Federației Ruse. Dotarea Ucrainei de către o componentă militară ostilă nouă a fost foarte activă.

Permiteți-mi să vă reamintesc că președintele Rusiei V.V. Putin a vorbit despre asta de mai multe ori. În 2014, probabil, nu s-ar fi întâmplat nimic, nu ar fi fost tulburări în estul Ucrainei, nu ar fi fost niciun referendum în Crimeea dacă ar fi fost pus în aplicare acordul garantat de germani, francezi și polonezi. Dar ei și-au arătat incapacitatea de a forța Kievul să respecte semnăturile așa-numitelor Eurogrands.

„UE și-a jucat rolul”

Acum există o discuție despre în ce măsură Uniunea Europeană poate juca un rol independent în eforturile de asigurare a securității europene. Cred că Uniunea Europeană și-a jucat „rolul” principal în 2014, când nu a reușit să-și forțeze ca garanțiile să fie respectate. A avut loc un puci, puciștii au mutat bande de militanți înarmați în Crimeea, când Crimeea a organizat un referendum și i-a respins pe puciști și s-a reunit cu Federația Rusă.

Aceasta este cea mai mare contribuție a UE la securitatea europeană. Dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat în Crimeea, ea ar fi rămas ucraineană, ceea este categoric inacceptabil pentru Rusia.

Arme nucleare în Ucraina

Întrebare: Are Ucraina potențialul de a crea arme nucleare, o amenințare pentru Rusia?

Serghei Lavrov: Lavrov: Există un potențial tehnic și tehnologic. Președintele Putin a vorbit despre asta, experții noștri au comentat și ei despre această situație. Pot să declar în mod responsabil că nu vom permite acest lucru. Scopul operațiunii, care a fost anunțată de Putin și care este în desfășurare, este de a proteja oamenii, în primul rând din Donbas, care au fost bombardați și uciși timp de opt ani, cu o lipsă totală de atenție și compasiune din partea Occidentului. societății, mass-media.

În general, ei au încercat să evite să prezinte telespectatorilor și ascultătorilor lor ceea ce se întâmplă „pe teren” și au căutat să înlocuiască raportarea obiectivă cu acuzații nefondate împotriva Rusiei că, spun ei, nu respectă acordurile de la Minsk.

În cadrul acestei operațiuni militare speciale s-a stabilit o sarcină clară, ținând cont de experiența ultimelor decenii după prăbușirea URSS, de a asigura demilitarizarea Ucrainei. Trebuie identificate tipuri specifice de arme de lovitură, care nu vor fi niciodată dislocate în Ucraina și nu vor fi create.

„Ucideți rușii, ucideți moscoviții”

Concomitent, denazificarea. Urmăriți cum participanții la procesiunile cu torțe mărșăluiesc sub bannere fasciste, neonaziste în Europa modernă, cum strigă (la fel ca în timpul „Maidanului” din 2013-2014): „ Moskaliaku na ghiliaku”, „Ucideți rușii, ucideți moscoviții”, – așa nu putem.

Ascult cu uimire comentariile politicienilor europeni, mai ales germani. Colega mea, Annalena Berbock a spus că, având în vedere responsabilitatea istorică de care este conștientă Germania, țara ei este pur și simplu obligată să furnizeze arme Ucrainei. Cum ar trebui să înțeleg asta? Că vinovăția istorică și conștientizarea vinovăției istorice impun Germaniei să-i sprijine pe neo-naziști? Acest lucru creează niște asociații ciudate.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că astăzi UE și Ucraina sunt deja mai aproape ca niciodată. La ce este această aluzie? Probabil, acesta este un semnal că atât timp cât ești rusofob, cât ești fascist, cât timp ești neo-nazist, ți se permite totul.

Vă amintiţi măcar o reacție asemănătoare la ceea ce Rusia face acum în Ucraina, restabilind justiția? Când sute de mii de irakieni, libieni, sirieni au murit în alte țări, unde SUA Americii, aliații lor „luminați” din tabăra democratică și-au îndreptat privirea, la mii de kilometri de propriile granițe.

„SUA și-au justificat invadarea Irakului cu o eprubetă mică”

SUA și-au justificat invadarea Irakului cu o eprubetă mică și cu afirmația că a amenințat interesele de securitate ale Statelor Unite. Unde este Irak și unde sunt Statele Unite? Unde sunt Libia și Statele Unite? Nu, ei se consideră îndreptățiți să facă acest lucru. Nicio structură internațională nu și-a ridicat vocea cu privire la faptul că aceasta este o încălcare a dreptului internațional, o izbucnire absolut nerezonabilă a ostilităților.

Vedeți ce isterie a apărut acum, ca la un semnal, cu privire la amenințările la adresa securității ruse chiar la granița noastră. Faptul că Statele Unite au „construit”, așa cum spunem noi, întreaga lume occidentală, toate organizațiile internaționale, unde Occidentul are o poziție decisivă, și încearcă să facă sport international din asta, cultura ostatică a eforturilor lor, nu va permite ca dreptatea să fie făcută în afacerile internaționale, pentru a începe un dialog serioas despre arhitectura securității în Europa, care să asigure egalitatea tuturor statelor situate aici.

„Nu mă îndoiam că UE și NATO vor urma cu supunere SUA”

Întrebare: Ați prevăzut o astfel de solidaritate între țările occidentale înainte ca Rusia să anunțe începerea operațiunii?

Serghei Lavrov: Eram pregătiți pentru orice. Nu mă îndoiam că UE și, bineînțeles, NATO vor urma cu supunere SUA. Mai ales când soarta Nord Stream 2 a devenit clară. Chiar dacă se lansează din nou (probabil că nu trebuie să decidem noi), dar orice ar fi, este deja clar că Nord Stream 2 și-a jucat rolul în istorie, pentru că a arătat clar locul în care Europa, inclusiv Germania, într-adevăr îl ocupă pe scena mondială – un loc absolut subordonat și dependent.

Nu credeam că aceste sancțiuni, cauzate de furie impotentă, vor acoperi mișcarea sportivă, schimbul cultural, și ar viza contactele dintre oameni. Vă amintiți că în anii precedenți, când a anunțat sancțiuni împotriva țărilor arabe, latino-americane, Occidentul a repetat în mod constant, cel puțin în Consiliul de Securitate, că sancțiunile nu vizează oamenii obișnuiți, sancțiunile urmăresc să facă conducerea statul în cauză să simtă presiunea comunității mondiale și să-și schimbe comportamentul.

Acum nimeni nu mai vorbește despre asta. Contactele dintre oameni au fost supuse unei interdicții directe la inițiativa țărilor occidentale, care au susținut întotdeauna că nu trebuie să existe obstacole în calea comunicării între societățile civile. Nu le-a păsat de toate principiile lor, pe care le-au implantat pe arena internațională, inclusiv când au început să sechestreze activele Băncii Centrale a Rusiei, și companiile noastre private. E doar furt.

Au abandonat toate acele reguli care au fost introduse în viața internațională de mai bine de 70 de ani. Acum pur și simplu au tăiat aceste reguli și s-au întors la banditism, capitalismul sălbatic al vremurilor „goanei aurului”.

„Occidentul apără puterea neo-nazistă din Ucraina”

Întrebare: În ce măsură este Rusia capabilă să facă față acestei presiuni politice și economice în viitorul apropiat?

Serghei Lavrov: Suntem capabili să facem față oricărei presiuni. Dacă cineva are îndoieli în acest sens, vă recomand să vă familiarizați cu istoria Rusiei, istoria Imperiului Rus, istoria URSS și istoria acelor episoade din viața noastră când am fost invadați de armatele inamice.

Întrebare: V-ați pregătit dinainte pentru acest scenariu?

Serghei Lavrov: Am văzut cât de supărat este Occidentul, cât de agresiv este în promovarea tezelor despre inadmisibilitatea întăririi influenței Rusiei, cât de consecvent a fost în apărarea puterii fasciste, neo-naziste din Ucraina, încercând să o folosească împotriva Rusiei. Desigur, ne-am pregătit pentru faptul că ar trebui să ne bazăm în primul rând pe propriile noastre forțe.

Dar avem prieteni, aliați. Avem destul de mulți parteneri pe arena internațională care, spre deosebire de Europa și de alte țări, nu și-au pierdut independența și capacitatea de a se ghida după interesele lor naționale. Și ei se află sub o presiune enormă. Știu sigur că americanii „aleargă” prin ambasadorii lor în toată lumea, forțând orice țară din Africa, America Latină, Asia să facă măcar ceva împotriva Federației Ruse. Acest lucru este slab pentru marea putere care este America. Și nedemn.

Dar ne-am obișnuit. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în istoria noastră, când partenerii au acționat din poziții fără scrupule, folosind metode fără scrupule.

„Crimeea este un subiect care nu se discută”

Întrebare: Care sunt șansele unei soluţionări politice a conflictului? Ce concesii poate face Rusia? Rusia a declarat în repetate rânduri că vrea ca Ucraina să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei. Ce altceva?

Serghei Lavrov: Trebuie doar să fii realist. Crimeea este un subiect care nu se discută. Președintele Putin a declarat clar poziția noastră, pe care delegația noastră a adus-o la discuțiile cu ucrainenii din Belarus. Crimeea face parte din Rusia. Recunoașterea republicilor populare Donețk, Lugansk în granițele regiunilor Donețk și Lugansk. Demilitarizarea, care trebuie să aibă parametri. Ele nu au fost încă convenite. Nu ar trebui să existe deloc arme acolo care ar putea amenința securitatea Federației Ruse.

Denazificare, adică la fel cum Germania fascistă a fost supusă unei asemenea proceduri. Încă o dată, îndemn: urmăriți materialele video care sunt în domeniul public despre libertatea de care se bucură neonaziștii din Ucraina când mărșăluiesc sub portretele criminalilor de război. Președintele Zelenski le alocă gărzile pentru a pentru a asigura o gardă de onoare.

Facem totul pentru a preveni victimele civile grave. Forțele noastre armate, împreună cu miliția Republicilor Populare Donețk și Lugansk, folosesc arme de înaltă precizie și distrug exclusiv infrastructura militară a guvernului ucrainean în contextul sarcinii demilitarizării.

„Asistăm la terorism informațional”

Aceste amenințări au devenit prea tangibile. Desigur, acum asistăm la un război informațional, aș spune, terorism informațional. Milioane de informații false sunt difuzate. Le expunem tot timpul. Există o secțiune specială pe site-ul Ministerului de Externe în care adevărul este arătat numai pe baza faptelor.

Voi reprezentați un mijloc de presă respectat și puternic. Trebuie să mă înțelegi.

Dacă luăm conflictul din Donbas, în toți acești opt ani, jurnaliștii ruși din diverse instituții de presă au lucrat 24/7 în Donbas de partea milițiilor, arătând adevărul. Ei au arătat cum sosesc bombele, cum sunt bombardate zonele rezidențiale, cum sunt distruse școlile și grădinițele și cum sunt uciși civili. Toate acestea au putut fi văzute în direct.

Am continuat să le spunem colegilor noștri occidentali în acea etapă, încă calmă, a acestei crize groaznice: de ce nu vă încurajați mass-media să lucreze de partea ucraineană pentru a putea vedea ce daune se fac cetățenilor și infrastructurii civile. De câteva ori BBC a mers acolo, și alții. Au realizat un material destul de obiectiv.

Era evident că ceea ce se întâmplă pe partea controlată de guvern a liniei de contact nu este nimic în comparație cu oroarea pe care partea ucraineană a semănat-o în Republicile Populare Donețk și Lugansk. Să nu uităm că, pe lângă forțele armate ale Ucrainei, care, după cum am înțeles, au păstrat mai mult sau mai puțin cel puțin un fel de disciplină, există și batalioane pur naziste, „voluntare”.

„Zelenski și-a mințit oamenii”

Li s-a interzis să acorde orice fel ajutor. Acum ei sunt în „vârful” acestui întreg val. Ei încearcă să-și continue atrocităţile, organizează înscenări, inclusiv în orașe.

Întrebare: Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a confirmat de două ori că Moscova îl consideră pe Volodimir Zelenski președintele legitim al Ucrainei. Dacă este așa, atunci de ce sunt trimise trupele la Kiev? Care este scopul?

Serghei Lavrov: Demilitarizarea.

Întrebare: Nu o schimbare de putere?

Serghei Lavrov: Demilitarizare. Ucrainenii înșiși trebuie să decidă, după ce acest conflict declanșat de ei, pe care acum încercăm să-i punem capăt, cum ar trebui să trăiască în continuare. Acest lucru este acum discutat în cercurile politice. Nu particip la aceste discuții. Pornim fără echivoc de la faptul că aceasta ar trebui să fie opinia tuturor popoarelor care trăiesc în Ucraina.

Zelensky – da, este președintele. Din păcate, un președinte care și-a mințit oamenii, care l-au ales pentru că a promis că va pune capăt războiului. A continuat până de curând și acum continuă să facă același lucru: să promoveze abordări puternic anti-ruse, rusofobe, făcând declarații extrem de controversate. Că „să mă acceptați urgent în NATO”, dacă „nu mă acceptați, atunci dați-mi garanții”, „sunt gata să accept garanții de securitate”.

Ar fi trebuit să vorbească despre asta înainte. Garanțiile de securitate sunt exact ceea ce ne străduim și ceea ce oferim. Președintele Rusiei a vorbit de mai multe ori în ianuarie și la începutul lunii februarie a acestui an că nu vom accepta securitatea europeană care se va baza pe dominația NATO, mai ales lângă noi.

„Negociatorii noștri sunt pregătiți”

Să găsim o altă cale, a spus el și am repetat-o ​​de multe ori, care ar asigura în mod fiabil securitatea Ucrainei, a țărilor europene și a Federației Ruse. Trebuie să mergem în această direcție. Faptul că președintele Volodimir Zelenski și-a declarat disponibilitatea, sau mai bine zis, dorința de a primi garanții de securitate, cred că acesta este un pas pozitiv.

Negociatorii noștri sunt pregătiți pentru a doua rundă de discuții despre aceste garanții cu reprezentanții ucraineni

Întrebare: Există puncte pozitive după prima rundă de la care să începeți?

Serghei Lavrov: Participanții la aceste discuții au comentat deja din partea noastră, iar Dmitri Peskov a comentat și el. Nu intrăm acum în detalii pentru că aceasta este doar faza inițială, dar faptul că părțile au convenit să se întâlnească a doua oară indică faptul că sunt pregătite să caute soluții. Am vorbit despre poziția noastră. Acest lucru este bine cunoscut de partea ucraineană.

Întrebare: Ceea ce tocmai aţi exprimat, aceste cereri ale voastre, nu sunt un act de capitulare a Ucrainei?

Serghei Lavrov: Nu cred că poate fi calificat în acest fel. Principalul lucru aici nu este termenul care va fi folosit. Oferim un acord. Acesta va asigura drepturile legale ale tuturor popoarelor care trăiesc în Ucraina, care include toate minoritățile naționale fără excepție, egalitatea lor. Acest lucru ar trebui să se reflecte în legislația Ucrainei, unde acum există o lege cu privire la trei popoare indigene, de parcă nu ar fi fost niciodată ruși pe pământul ucrainean.

„O nouă Cortină de fier este apanajul neocolonialismului”

Acestea sunt genul de lucruri care creează deja baza legislativă pentru continuarea politicii rusofobe și nu numai rusofobe – împotriva tuturor celorlalte minorități naționale: maghiari, români, polonezi, bulgari. Presupunem că poporul ucrainean este cel care va decide acest lucru. Dacă guvernul este de acord cu condițiile care se discută acum, acesta va fi un acord.

Întrebare: Marea Britanie afirmă că este necesară privarea Rusiei de locul său de membru permanent în Consiliului de Securitate al ONU. Spuneți-mi, există vreun mecanism pentru implementarea unei astfel de idei?

Serghei Lavrov: Nu există niciun mecanism. Nu încercați să explicați nimic reprezentanților britanici. Inadecvarea lor absolută este de mult cunoscută tuturor.

Întrebare: Sancțiunile care au fost acum impuse Rusiei: închiderea spațiului aerian către Europa. Nu credeţi că acest lucru a dus Rusia în spatele „Cortinei de Fier”?

Serghei Lavrov: „Cortina de fier” la un moment dat a fost „coborâtă” de Winston Churchill. În mod clar, Marea Britanie se simte inconfortabil că începe să fie uitată după Brexit. Acum ea caută o oportunitate de a „fi activă” din nou pe arena internațională, de a juca împreună cu SUA și de a îndeplini sarcina de a menține Europa sub controlul Washingtonului. Nu cred că este nevoie să promovăm idei care se vor opune Cortinei de Fier.

Toată lumea înțelege că construirea unei „cortine de fier” este soarta celor care gândesc în vechile categorii: categoriile colonialismului, neocolonialismului. Desigur, mai ales pentru britanici, astfel de categorii sunt nostalgice.

„Nu exclud ca Rusia să fi fost atrasă în conflict”

Dar dacă Occidentul a decis așa, atunci vă asigur că vom găsi o oportunitate de a continua să trăim, să ne dezvoltăm și nici măcar nu ne vom îngrijora prea mult.

Întrebare: Rusia a fost momită în acest război din Ucraina? Nu cumva Rusia a fost provocată de Occident să treacă în această „mlaştină”?

Serghei Lavrov: Nu exclud ca cineva să fi vrut ca Rusia să se blocheze în acest conflict creat de Occident. Acum, politologii occidentali scriu că acest lucru le va permite americanilor să-și dezlege mâinile și să lucreze pentru a opri China. Partenerii noștri occidentali sunt caracteristici unei gândiri filosofice cinice, absolut neo-coloniale. Nu exclud că ar fi fost așa.

Hotărârea noastră de a preveni mai multe vărsări de sânge în Ucraina, de a preveni ca Ucraina să fie folosită ca o rampă de lansare pentru un atac asupra Federației Ruse, nu este determinată de ceea ce Occidentul a plănuit sau nu – am procedat în luarea deciziilor noastre din fapte „de pe teren”, alarmante.

„Al treilea război: întrebați-l pe Joe Biden”

Occidentul a făcut totul pentru a face aceste fapte materiale din ce în ce mai amenințătoare pentru Rusia.

Întrebare: Am ajuns la capăt? Suntem în pragul celui de-al treilea război mondial?

Serghei Lavrov: Trebuie să-l întrebați pe președintele Joe Biden. El a spus că „dacă nu am fi luat calea unor astfel de sancțiuni, singura alternativă ar fi al treilea război mondial”. A gândi în astfel de categorii… John Biden este încă cel mai experimentat politician, indiferent de modul în care ne raportăm la ceea ce fac Statele Unite pe scena mondială.

În iunie 2021, la Geneva, el și președintele  au confirmat clar declarația făcută de liderii Uniunii Sovietice și ai Statelor Unite în anii 1980, că nu pot exista învingători într-un război nuclear și nu el trebuie să fie dezlănțuit niciodată. În ianuarie 2022, toți cei cinci lideri ai membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU au semnat aceeași declarație multilaterală, acum colectivă.

Dacă o persoană, întrebată dacă ar fi putut exista altceva decât acest val de sancțiuni, spune că doar al treilea război mondial ar putea fi o alternativă, atunci ea nu poate decât să înțeleagă că al treilea război mondial poate fi doar nuclear.

Poate că vechile instincte sunt încă vii în mintea partenerilor noștri occidentali, dacă permit o asemenea posibilitate, în ciuda poziției confirmate public a tuturor celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

author avatar
Tudor Borcea
7.203 afisari

16 COMENTARII

  1. După acest interviu lucrurile devin mai clare și se pare ca am greșit aruncând vina pe amerloci. Sincer scuze. După discuția din decembrie in care s-a înțeles cu Putin, Președintele Biden a spus ca americanii nu vor lupta în Ucraina care are niste obligații neonorate legate de acordurile de la Minsk. Dar Zelenski s-a făcut ca nu aude și nici la tratative cu rusii n-a mers. Iar puterile garante ale acordurilor de la Minsk adică Franța și Germania, tăceau ca rahatii în iarba dar faceau pelerinaj la Moscova probabil sa forțeze mana rușilor. Acum se înțelege de ce Medvedev i-a „amintit” imberbului Macron ca războaiele comerciale se termina cu războaie reale. Deci Franța și Germaniei secondate se pare de Polonia și Anglia sunt în spatele acestui război din Ucraina iar amenințările cu un război ale lui Lavrov NU sunt la adresa US. Băieți ați pus-o nu mi-am imaginat ca sunteți atât de prosti încât sa sprijiniți un război cu rusii in Europa. Atunci ce cauta Futsula in Ro și care e rostul imbarligaturii cu polonezii? ca de soarta refugiaților ii doare fix în cot. Bai, v-ați jucat destul cu focul și v-ați fript deja, ce mai vreți?

    • Intr-adevar, citind interviul, (daca acesta e sincer si nu vad de ce n-ar fi ?), ni se ”lumineaza” anumite dedesupturi ale problemei. Dar ce te faci cu pozitia de ”patru labe” a unora ?? Imi vine sa vomit cand ma uit la tv. si vad atata ”obedienta” pentru refugiati(DOAR UNII) , ca cei care rad si se filmeaza cu telefoanele si dau spaga la vamesii lor, iar acestia le conditioneaza plecarea(or fi stiind ei ceva), doar daca promesc obolul, nu pot intra in categoria acesta, Unde erau toata sleahta asta de manuitori de microfon cand americanii tocau cu bombe Serbia, care se batea pentru un drept milenar, asa cum s-au batut unii dintre noi pentru Ardeal ??? Cica, crime de razboi. RAZBOIUL in sine este o crima si dupa cate-mi amintesc n-a fost pornit de sarbi… TACUT MÂC ! Istoria se scrie de invingatori, niciodata de invinsi . Asa va fi si acum. Unii cu foloasele, altii…se stie…

  2. Nimeni nu vorbeste despre petro-dolari,IRAN,CHINA.Totul a plecat de la retragerea Rusiei si Chinei din comertul cu petro-dolari BretonWoods.De acolo a inceput separarea dintre economiile USA si RUSIA.

  3. Legat de prima postare s-ar părea ca nu exista legătură între Mocron și Zelenski, între Franța și Ucraina. Ba exista și se numeste familia Rothschild. Macron și Zelenski sunt doi sclaveti ai acestei familii iar Ucraina o colonie a ei, iar Franța nu este prea departe. Și uite asa unii, cocoțați pe munții de bani făcuți prin „munca cinstita”, decid prin intermediul sclavilor ei, soarta unor popoare. De aici și replica tăioasă a lui Medvedev fata de gerontofilul inberb Macron dar și amenințarea cu lovituri nucleare ale lui Lavrov care nu priveau US ci mai degrabă Franța și UK.

  4. Ba , Jila , cum le stii tu pe toate , papuselule , manca-re-ar Koko Kostea de mumos … ! Ce zici , iesim pe malu lacului sa ne dam la fund ?

  5. Nu l- a intrebat nimeni daca are vreo intelegere secreta cu Ungaria?
    Ce urmareste Ungaria ? Ei ?

    • Cineva specula ca la sfarsit Ucraina se va imparti, Ungaria va primi un judet, Polonia altul, restul va fi impartit in doua – o parte Rusiei si alta parte independenta cu guvern pro-rus. Daca ar fi asa si noi ar trebui sa primim o parte. Poate daca nu am sustine asa mult partea cu Nato

  6. Kosteo ai scos capul din buncărul în care te-ai ascuns? după ce ai auzit balalaica „cântând” în spatele gării din Tiraspol. Nu v-am spus ca sunt mai bun ca voi? și sa va luați notițe când postez eu? cât e gratis. E, cum este cu Ivan in coasta? parca un pic ca-n 89. Erați viteji când erau rusii daleco și când credeați ca amerlocii le sunt dușmani lor de moarte iar voi erați aliații strategici ai amerlocilor. E, Jila a avut dreptate ca cei mari se înțeleg între ei iar cățeii rămân în curul gol. Acu e acu, Kosteo.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger