AcasăȘTIRI EXTERNEAmazon a vândut produse folosite în sinucideri și știa asta

Amazon a vândut produse folosite în sinucideri și știa asta

Amazon a vândut produse folosite în sinucideri și știa asta

Congresul SUA a deschis o anchetă după ce mai multe persoane s-au sinucis folosind un produs chimic vândut de Amazon.

„Vă rog să nu mai vindeți acest produs. Am anunțat deja Amazon și mi-au spus că mă vor ajuta, dar nu au făcut nimic”.

Acest aviz, postat în iulie 2019, apare sub pagina unui produs de conservare a alimentelor vândut de gigantul comerțului online. A fost postat de o femeie a cărei nepoată s-a sinucis cu substanța respectivă.

Compania spune că nu este responsabilă

De atunci, cel puțin zece persoane s-au sinucis folosind aceeași substanță chimică. Astăzi, Congresul Statelor Unite cere acum răspunsuri de la Amazon.

În decembrie 2021, o investigație a New York Times a  descoperit existența unui site dedicat discuțiilor despre sinucidere, care le permitea membrilor săi să facă schimb de tehnici specifice de sinucidere și, în unele cazuri, de încurajare a suicidului, scrie Slate.

Ziarul a reușit să urmărească mai multe decese legate de acest site și zece legate de produsul vândut pe Amazon.

În urma acestei investigații, o comisie a Congresului a trimis o scrisoare către Amazon pentru a afla cum a abordat compania riscurile asociate produsului pe care îl vinde, precum și cele ale reclamațiilor pe care  le-a tratat.

Congresmenii precizează că ușurința și rapiditatea cu care au acces clienții la produs reprezintă o „gravă îngrijorare”.

De partea sa, Amazon consideră că nu este responsabilă pentru utilizarea abuzivă a produselor pe care le vinde în mod legal.

„Au refuzat să răspundă la întrebări cruciale”

„Amazon a avut ocazia să lucreze cu noi în această problemă care pune capăt tragic vieții oamenilor”, a spus reprezentantul democrat Lori Trahan. „Dar au refuzat să răspundă la multe dintre cele mai importante întrebări ale noastre”.

Alte platforme de comerț electronic precum eBay și Etsy au interzis vânzarea acestui produs, deși mai multe victime par să fi reușit să-l obțină de pe eBay.

Potrivit New York Times, destui oameni au găsit substanța în cauză pe Amazon pentru ca algoritmul comercial al platformei să le sugereze să cumpere un alt produs care este adesea asociat cu acesta în tentative de sinucidere.

Ziarul mai precizează că Amazon ar fi favorizat în cererile de comenzi de livrările rapide pe care le promite.

author avatar
Tudor Borcea