AcasăȘTIRI EXTERNEAcord crucial între Israel și Egipt. Moment de cotitură în lumea arabă

Acord crucial între Israel și Egipt. Moment de cotitură în lumea arabă

Acord crucial între Israel și Egipt. Moment de cotitură în lumea arabă

Armata israeliană a anunțat că a acceptat să autorizeze o prezență militară egipteană mai puternică în regiunea Rafah, la granița de sud a Israelului.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au indicat într-un comunicat că au semnat un amendament la Acordurile de la Camp David cu armata egipteană, permițând astfel o întărire a forțelor la frontieră. Amendamentul a fost aprobat de cabinetul israelian al securității statului, condus de premierul Naftali Bennett.

Batalioane și elicoptere egiptene în peninsula Sinai

Egiptul a confirmat acordul, printr-o declarație a purtătorului de cuvânt al forțelor armate egiptene, colonelul Gharib Abdel Hafez. Numărul exact de soldați egipteni care vor fi adăugați trupelor deja prezente nu a fost dezvăluit în declarația armatei israeliene. Potrivit The Time of Israel, pe lângă două batalioanele de infanterie, egiptenii vor muta și elicoptere de atac în poziții în peninsula Sinai.

Tratatul de pace israeliano-egiptean limitează numărul de trupe pe care Cairo le poate desfășura în Sinai, dar Israel și-a dat acordul să-și mute mai multe forțe, deoarece Egiptul a început să depună un efort concertat de anul trecut pentru a controla grupurile islamiste.

Anunțul vine după ani de coordonare între Egipt și Israel pentru a limita amenințarea comună reprezentată de grupările militante care operează în Sinai. Se crede că israelienii au acceptat orice cerere din partea Egiptului de a aduce forțe suplimentare în regiune, atâta timp cât toate operațiunile sunt strâns coordonate.

Egiptul s-a luptat cu militanții din nordul Sinaiului de ani de zile, dar atacurile împotriva armatei și poliției sale s-au extins de când armata l-a înlăturat pe președintele islamist Mohammed Morsi în 2013, pe fondul protestelor în masă împotriva guvernării sale.

Armata egipteană sub președintele Abdel Fattah el-Sissi a reușit în ultimii ani să prevină atacurile la scară largă în Sinai și în alte părți ale țării.

Primul tratat de pace semnat de Israel cu o țară arabă

Zona Rafah găzduiește granița dintre Egipt și Fâșia Gaza condusă de Hamas. Israelul și Egiptul mențin o blocadă strictă pe acest teritoriu. Acordul a fost semnat în urma unei reuniuni a comisiei militare mixte israeliano-egipteană care s-a ținut în Egipt.

Acordurile de la Camp David au fost semnate de președintele egiptean Anwar Sadat și de prim-ministrul israelian Menachem Begin, la 17 septembrie 1978. Aceste acorduri, intermediate de președintele SUA Jimmy Carter, au dus la un tratat de pace între Israel și Egipt în 1979. A fost primul tratat de pace semnat de Israel cu o țară arabă.

Acordul a impus restricții asupra prezenței militare a Egiptului în orașele de la granița cu Israelul.

În ultimele luni, cooperarea în materie de securitate dintre Israel și Egipt a devenit din ce în ce mai publică. Șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, s-a întâlnit cu Naftali Bennett în Israel și este de așteptat să se întoarcă acolo în următoarele săptămâni, potrivit presei israeliene

Egiptul joacă adesea un rol de mediere între Israel și Hamas. În mai, după un conflict de 11 zile între cei doi rivali, Egiptul a ajutat la negocierea unei încetări neoficiale a focului.

Importanța războiului de Ion Kipur

Războiul din 1973 (Războiul de Iom Kipur) a fost purtat de Israel contra unei coaliții arabe condusă de Egipt și Siria și a durat din 6 octombrie în 26 octombrie, după un atac surpriză conjugat egipteano-sirian. Forțele atacatoare au traversat liniile de încetare a focului din peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile.

Egiptenii și sirienii au avansat în primele 24 – 48 de ore, după care situația militară a început să se schimbe în favoarea israelienilor. După a doua săptămână de lupte, sirienii fuseseră scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, în peninsula Sinai, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, traversând canalul Suez, încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția de încetarea a focului a ONU.

Conflictul a avut numeroase implicații pentru multe națiuni. Lumea arabă, care fusese umilită de înfrângerea categorică a coaliției egipteano-siriano-iordaniene din timpul Războiului de Șase Zile, s-a simțit răzbunată de seria de victorii de la începutul războiului. Același sentiment a deschis calea către procesul de pace care avea să urmeze, ca și spre liberalizările care au urmat, precum așa-numita infitah, „politica egipteană a porților deschise”.

Acordurile de la Camp David, care au fost semnate la scurtă vreme după aceea, au dus la normalizarea relațiilor dintre Egipt și Israel și la recunoașterea, pentru prima oară de către un stat arab, a Israelului.

author avatar
Tudor Borcea
419 afisari
Zenville

Ultimele știri

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...

Stormy Daniels a povestit cum Donald Trump a provocat-o să-l „pleznească la fund”: „Mi-am pierdut cunoștința”

Fosta actriță de filme pentru adulți Stormy Daniels depune mărturie la New York, în procesul fostului lider de la Casa Albă și a povestit,...
proger