AcasăȘTIRI EXTERNEPremierul Ludovic Orban, vizită oficială în Franța. Ce a discutat cu primul...

Premierul Ludovic Orban, vizită oficială în Franța. Ce a discutat cu primul ministru Jean Castex

Premierul Ludovic Orban efectuează, timp de două zile, o vizită oficială în Franța.

Prima întâlnire a avut loc, la Paris, cu omologul său Jean Castex. Cei doi oficiali au semnat o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, ”cu o structură actualizată, ambiţioasă”.

Declarația premierului Ludovic Orban

„Este o vizită extrem de importantă într-un an simbolic în care aniversăm 140 de ani de relaţii diplomatice. Ţările noastre sunt legate printr-un Parteneriat strategic, iar dorinţa comună este de a da un caracter şi mai strategic acestui parteneriat, de aceea am semnat o nouă foaie de parcurs cu o structură actualizată, ambiţioasă, care are ca scop să strângă şi mai mult relaţiile dintre Franţa şi România, atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi internaţional”, a spus Ludovic Orban, după întâlnirea avută cu premierul francez Jean Castex şi ceremonia de semnare a mai multor documente bilaterale.

El a punctat, în context, că prezenţa economică a părţii franceze în România este una importantă.

„Investiţiile franceze generează multe locuri de muncă şi, înaintea pandemiei, schimburile economice dintre ţările noastre au atins aproape 10 miliarde de euro pe an. Ne dorim ca această cooperare să crească, să se diversifice, să fie aprofundată, să genereze efecte şi mai benefice”, a precizat Orban.

Declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear civil

Un alt document pe care cei doi premieri l-au semnat la Paris, este Declaraţia de intenţie privind colaborarea în domeniul nuclear civil, care se doreşte dezvoltat în România „cu parteneri de încredere”.

„Practic, în toate domeniile pot exista cooperări între întreprinderi din Franţa şi din România. Am decis, totodată, să intensificăm dialogul bilateral în domeniul securităţii şi al apărării. Astfel, ne-am angajat reciproc să continuăm consultările de substanţă, periodice, la nivelul miniştrilor responsabili de Afacerile Externe şi Apărare în formatul 2+2″, a mai afirmat Orban.

Premierul s-a referit şi la cooperarea cu Franţa în domeniul cultural

„Între noiembrie 2018 şi noiembrie 2019 am sărbătorit prietenia româno-franceză printr-un extraordinar Sezon cultural. Anul viitor ne propunem să-l sărbătorim împreună pe George Enescu, pentru că se împlinesc 140 de ani de la naşterea compozitorului şi va avea loc cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului ‘George Enescu’ la Bucureşti”, a subliniat premierul.

Spaţiul Schengen, un vis al României

Şeful Executivului de la Bucureşti a arătat că a transmis omologului francez „aşteptarea legitimă” a României privind aderarea la Spaţiul Schengen.

„Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive. De asemenea, un sprijin aşteptăm şi într-un alt dosar important pentru România, aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, România fiind cel mai bine plasat candidat european şi contăm pe sprijinul partenerilor europeni şi, în primul rând al Franţei, pentru ca procesul de extindere să se finalizeze”, a adăugat Orban.

author avatar
Eli Dan Davidescu
273 afisari

4 COMENTARII

  1. Discutat este mult spus. Francezul a zis si sica a ascultat cu capul plecat, asa cum ii sta bine unei slugi. L-a certata ca hotetilde nu e inca primar, ca am cumparat sau urmeaza sa cumparam doar gunoaiele americane, si pe ale lor le-am lasat neadunate, ca societatile frantuzesti au prea putine drepturi si tot asa.

  2. Pentru atata oboseala putea sa-i scrie o scrisoare, era mai ieptin(sic) , cum ar spune unii si nu se nici obosea „le premier de la Roumanie” sa-si rupa limba vorbind franceza… nu la romana ar fi AS.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger