AcasăȘTIRI EXTERNE„7 minute de teroare” pentru NASA. Marte, explorată din nou de americani

„7 minute de teroare” pentru NASA. Marte, explorată din nou de americani

NASA

NASA porneşte din nou spre Planeta Roşie. Vehiculul spaţial a fost lansat joi din Florida, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor.

Potrivit NASA, această misiune face parte dintr-un program de pregătire pentru zboruri cu echipaj uman pe Marte. Proiectul este unul american-european și este de așteptat să coste miliarde de dolari și să dureze puțin peste un deceniu, scrie BBC.

Aterizarea, cea mai riscantă parte a călătoriei

Cea mai riscantă parte a călătoriei este aterizarea, descrisă de specialisti ca fiind „șapte minute de teroare”. Și au un motiv întemeiat! În timp ce Pământul are o atmosferă densă, ceea ce le permite astronauților care revin pe Terra să folosească parașute pentru a-și încetini coborârea, atmosfera pe Marte este rarefiată.

Scott Hubbard, Professor Department of Aeronautics and Astronautics at Stanford University: „Sunt fie 6 minute de teroare sau 7 minute de teroare. Acesta este timpul necesar pentru a încetini de la o viteză de 19.000 de km/h la zero. Este o sarcină foarte grea, care necesită mai multe tehnologii diferite ca să funcționeze. Și în ceea ce privește factorii de risc există posibilitatea să pierzi această misiune.”

Principalul personaj al misiunii NASA pe Marte

Vehiculul spatial care va explora Planeta Roșie are trei metri lungime și o greutate de aproape o tonă. De asemenea, este echipat cu 19 camere video, două microfoane ambientale si un braț robotic de doi metri lungime. Cele mai importante instrumente sunt două lasere si un dispozitiv cu raze X, care, proiectate asupra rocilor, pot repera eventuali compuși organici.

La bord va fi si un mini-elicopter care va încerca să zboare în premieră în atmosfera rarefiată a Planetei Roșii. La finalul misiunii, în care s-au investit aproape trei miliarde de dolari, oamenii de știință speră să poată demonstra că, în trecutul îndepărtat, Marte a fost o „planetă vie”. Misiunile precedente pe Marte au demonstrat că planeta nu a fost mereu ca acum.

author avatar
Andreea Vlad
323 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger