AcasăȘTIRI EXTERNE7.500 de dolari pe copil familiilor care se mută din Capitală. Planul...

7.500 de dolari pe copil familiilor care se mută din Capitală. Planul guvernului de a revigora zonele regionale

7.500 de dolari pe copil familiilor care se mută din Capitală. Planul guvernului de a revigora zonele regionale / Foto: printscreen

Guvernul Japoniei sporește stimulentele pentru a atrage oameni în zonele regionale „învechite și demodate” afectate de îmbătrânire și de declinul demografic.

Guvernul japonez oferă 1 milion de yeni (7.500 de dolari) pe copil familiilor care se mută din Tokyo, în încercarea de a inversa declinul demografic din regiunile capitalei

Îmbătrânirea populației și migrația tinerilor

Stimulentul – o creștere spectaculoasă față de taxa de relocare anterioară de 300.000 de yeni – va fi introdus în aprilie, potrivit rapoartelor presei japoneze, ca parte a unui efort oficial de a readuce la viață orașele și satele în declin.

Deși populația metropolei Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut – o tendință atribuită parțial pandemiei Covid-19 – factorii de decizie politică consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populației orașului și pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viață în zonele „demodate” ale țării care au fost afectate de îmbătrânire, de scăderea populației și de migrația tinerilor către Tokyo, Osaka și alte orașe mari, scrie The Guardian.

Plata – care se adaugă la un sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni deja disponibil – va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de circumscripții „centrale” din Tokyo și în prefecturile învecinate Saitama, Chiba și Kanagawa.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deși unele ar putea primi banii dacă se mută în zone muntoase care se află în interiorul limitelor orașului, a declarat agenția de știri Kyodo, citând oficiali.

Aproximativ 1.300 de municipalități – aproape 80% din total – au aderat la acest program, sperând să profite de o schimbare de atitudine a publicului față de calitatea vieții, care a luat amploare în timpul pandemiei, când tot mai mulți lucrători au descoperit „beneficiile” muncii la distanță.

Familiile trebuie să locuiască în noile lor case timp de cel puțin cinci ani, iar unul dintre membrii gospodăriei trebuie să aibă un loc de muncă sau să aibă în plan să deschidă o nouă afacere. Cei care se mută înainte să treacă cinci ani vor trebui să returneze banii.

Oficialii speră ca sumele generoase oferite să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile și să reducă presiunea asupra spațiului și serviciilor publice din Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populație de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Jumătate din bani vor proveni de la guvernul central, iar cealaltă jumătate de la municipalitățile locale, potrivit Kyodo. Guvernul speră ca 10.000 de persoane să se fi mutat din Tokyo în zonele rurale până în 2027, a adăugat aceasta.

Țara cu peste 90.000 de centenari

Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine pe fondul unei noi scăderi a populației în Japonia.

Populația celei de-a treia economii din lume a suferit o scădere record de 644.000 de persoane în 2020-21, potrivit datelor guvernamentale. Se așteaptă ca aceasta să scadă de la 125 de milioane de locuitori în prezent la aproximativ 88 de milioane în 2065 – o scădere de 30% în 45 de ani.

În timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, rata natalității rămâne constant scăzută, la 1,3 copii – mult sub cei 2,1 necesari pentru a susține talia actuală a populației.

În 2021, numărul nașterilor se ridica la 811.604, cel mai mic număr de când s-au ținut primele înregistrări, în 1899. În schimb, numărul de centenari se ridica la peste 90.500 – față de numai 153 în 1963.

author avatar
Tudor Borcea