AcasăȘTIRI EXTERNEStare de „urgenţă sanitară”. Noi restricții în Spania. Sute de persoane au...

Stare de „urgenţă sanitară”. Noi restricții în Spania. Sute de persoane au ieșit în stradă

Autoritățile spaniole au anunțat noi restricții, mult mai severe decât au fost până acum, în contextul limitării răspândirii noului coronavirus.

La o zi după manifestaţii ale opozanţilor acestor restricţii, autoritățile au anunțat că se vor închide discotecile, iar fumatul pe srăzi este interzis.

Andaluzia (sud), Castilla şi Leon (centru), Galicia şi Cantabria (nord) au adoptat oficial luni aceste măsuri, deja în vigoare de duminică la Rioja (nord) şi în regiunea Murcia (sud-est), adică în şase din cele 17 regiuni ale Spaniei.

Astfel, autoritățile din aceste regiuni urmează să pună în aplicare moile măsuri.

Astfel, discotecile şi barurile de noapte urmează să-şi închidă din nou uşile, iar restaurantele nu vor mai putea găzdui clienţi după miezul nopţii.

De asemenea, întâlnirile vor fi limitate la zece persoane, iar vizitele la căminele de bătrâni sunt restricţionate.

Aceste măsuri au fost contestate duminică în cadrul unei manifestaţii la Madrid, care a reunit între 2.500 şi 3.000 de persoane.

Stare de „urgenţă sanitară”
Protestatarii au scandat „Libertate”, „Virusul nu există” sau „Măştile ucid”.

Pe rețelele de socializare internauții au postat mesaje în care afirmă că autoritățile au exagerat cifrele victimelor pandemiei cu scopul – potrivit lor – de a justifica restricţionarea libertăţilor.

„Ceea ce s-a întâmplat va fi pedepsit cu cea mai mare severitate”, a reacţionat luni prefectul Madridului, Jose Manuel Franco.

Guvernul regional din Ţara Bascilor a declarat luni stare de „urgenţă sanitară”, care îi va permite să ia măsuri mai severe decât cele din alte regiuni, cum ar fi restricţiile de călătorie pe plan local, în faţa „unui posibil tsunami” al contaminărilor.

Spania este ţara din Europa Occidentală care înregistrează cel mai mare număr de cazuri pozitive la SARS-CoV-2, cu aproape 343.000 de cazuri, şi o medie de 115 cazuri la 100.000 de locuitori de două săptămâni, cu mult peste cele 45 de cazuri raportate în Franţa, 19 în Regatul Unit şi 16 în Germania, potrivit agerpres.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu