AcasăȘTIRI EXTERNEPoker în Belarus: Rusia are o mână câștigătoare

Poker în Belarus: Rusia are o mână câștigătoare

“Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând”, i-a transmis Vladimir Putin lui Alexandr Lukașenko. Președintele Belarusului a anunțat că Rusia i-a promis ajutor militar pentru asigurarea securităţii țării.

Crizele din Belarus au prezentat de fiecare dată posibilitatea unei intervenții rusești decisive pentru a opri orice posibilitate ca Minskul să întoarcă spatele Moscovei și să se îndrepte spre Occident, scrie Politico. Presat de ample mișcări de contestare post electorală, Lukașenko a respins orice mediere externă între el și opoziție și a declarat că “s-a înțeles”  cu Putin privind un ajutor complet pentru securitatea Belarusului. “Trebuie să-l contactăm pe Putin, președintele Rusiei, pentru a putea discuta cu el acum „, le-a spus Lukașenko oficialilor guvernamentali, anunțând după convorbirea telefonică cu liderul de la Kremlin că în momentul în care poate fi vorba de dimensiunea militară, „avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)”.

“Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie”, a promis Lukaşenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv. Amploarea protestelor din Belarus a luat prin surprindere toate părțile: autoritățile din țară, observatorii străini și, într-o oarecare măsură, protestatarii înșiși – o premieră pentru durul Lukașenko, un fost șef de kolhoz care conduce cu o mână de fier Belarusul de 26 de ani. Însă pentru Rusia, acest context are toate ingredientele unei crize îndelungate care începe să devină acută, una care ar putea necesita o intervenție urgentă, inclusiv militară. Asta a făcut în Ucraina și Siria. Instabilitatea și pericolul pierderii influenței Kremlinului asupra Belarusului vor stimula Rusia să acționeze și pentru a menține controlul acasă, unde popularitatea președintelui Putin scade îngrijorător.

Presa apropiată de Kremlin vehiculează ideea ca forțele speciale ruse să preia controlul în Belarus, după modelul din Crimeea. De asemenea, Rusia ar putea folosi și decizia președintelui Donald Trump de a disloca trupe suplimentare americane în Polonia vecină cu Belarusul. NATO are opțiuni limitate –o confruntare cu Rusia nici nu intră în calcul – și, din același motiv, nici Uniunea Europeană nu va rupe relațiile cu un Lukașenko apropiat de Moscova.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger