AcasăȘTIRI EXTERNECum își pot sprijini țările artiștii în plină pandemie: Măsura ar putea...

Cum își pot sprijini țările artiștii în plină pandemie: Măsura ar putea fi implementă și în România

Soluția unei țări pentru a-și sprijini artiștii după carantină Soluția unei țări pentru a-și sprijini artiștii după carantină / Sursă foto - Saulius Ziura

Pandemia coronavirusului i-a determinat pe artiștii de pe tot globul să găsească modalități noi și inventive de a-și expune și vinde lucrările. În efortul de a-i ajuta, capitala lituaniană Vilnius a oferit 100 de panouri în aer liber pentru a expune lucrări destinate vânzării pentru 100 de artiști lituanieni, creând o vastă galerie de artă în aer liber.

Expoziția de trei săptămâni, „Art Needs No Roof”, a fost anunțată de municipalitatea din Vilnius luna trecută, iar în câteva zile au fost primite peste 500 solicitări de la pictori și sculptori până la artiști video. Lucrările care nu au făcut lista scurtă sunt disponibile într-o galerie virtuală și toate sunt de vânzare, cu prețurile și detaliile de contact precizate online. Există, de asemenea, o hartă pentru a-i ajuta pe vizitatori să navigheze prin expoziția orașului.

Lituania, alături de artiști

În Lituania lockdown-ul a durat trei luni, până la jumătatea lunii iunie, iar din această cauză artiștii nu au putut să își expună prea ușor munca – lucrările.

Expoziția în aer liber este proiectată pentru a aduce o expunere necesară artiștilor, precum și un impuls financiar.

„Acest proiect este o platformă de promovare a artiștilor. Sperăm că va fi încă un pas pentru aceștia în parcursul profesional”, spune Inga Romanovskien, directorul agenției oficiale de turism Go Vilnius.

„Carantina a fost un moment special pentru mine ca artist. A fost o perioadă de reflecție, în care te puteai opri pentru a reflecta societatea noastră și la rolul pe care arta îl joacă. Pandemia ne-a făcut să găsim noi modalități de a experimenta cultura”, susține Zivile Zveruna, un artist digital care participă la expoziție.

Reacția publicului la proiect a fost, de asemenea, pozitivă.

„Oamenii sunt interesați să învețe mai multe despre artă doar mergând pe străzile orașului”, spune Romanovskien. Chiar și site-ul a fost accesat de 8.000 de ori doar în ultima săptămână. potrivit The Art Newspaper.

Prin urmare, pentru artiștii din Lituania a fost găsită o soluție pentru a-i ajuta după dificila perioadă prin care au trecut, însă pentru cei români când?

În România, panourile publicitare au început să fie împânzite de afișe pentru campania electorală…

author avatar
Alexandru Tîrcavu
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger