AcasăȘTIRI EXTERNE660.000 de hectare, distruse de flăcări. Apocalipsă climatică în Uniunea Europeană /...

660.000 de hectare, distruse de flăcări. Apocalipsă climatică în Uniunea Europeană / Iar vârful sezonului incendiilor nu s-a terminat

660.000 de hectare, distruse de flăcări. Apocalipsă climatică în Uniunea Europeană / Iar vârful sezonului incendiilor nu s-a terminat / Foto: Facebook

Potrivit European Forest Fire Information System (EFFIS), peste 660.000 de hectare au ars deja, din ianuarie, în Uniunea Europeană, stabilind un record în acest stadiu al anului, de când au început să fie colectate datele prin satelit, în 2006. Iar sezonul de vârf al incendiilor nu s-a încheiat încă.

De la 1 ianuarie, incendiile au mistuit 662 776 de hectare de pădure în UE, potrivit actualizării de duminică a Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS), raportată la statistici comparabile din 2006, folosind imagini din satelit ale programului Copernicus al UE.

O situație excepțională în Europa Centrală

 

Franța a cunoscut ani mai răi în anii 1970, înainte de datele europene standardizate. Dar anul 2022 este cel mai rău din ultimii 16 ani, potrivit acestor cifre, în mare parte din cauza a două incendii succesive de proporții în Gironde, în sud-vestul țării, unde pompierii germani, polonezi și austrieci au sosit în această săptămână ca întăriri.

Bătaie pe avioanele-cisternă

Situația este de asemenea excepțională în Europa Centrală: în iulie, pompierii au avut nevoie de mai mult de zece zile pentru a ține sub control cel mai mare incendiu din istoria recentă a Sloveniei, ajutați de o populație atât de mobilizată încât guvernul a trebuit să le ceară locuitorilor să nu mai facă donații pentru pompieri.

Dar, neavând avioane specializate pentru a lupta împotriva incendiilor, Slovenia a fost nevoită să ceară ajutorul Croației, care a trimis un avion… înainte de a-l rechema pentru a-și stinge propriile incendii. Guvernul sloven ia acum în considerare achiziționarea primului său avion de bombardament cu apă.

 

Foarte spectaculos, de asemenea, la Berlin, în Germania, un incendiu uriaș a izbucnit săptămâna trecută de la un depozit de muniție al poliției într-o pădure afectată de secetă, incendiu care a fost rapid pus sub control. Până acum, capitala germană a fost ferită de astfel de incendii, dar în prezent este din ce în ce mai amenințată din cauza mărimii suprafețelor sale împădurite.

2022 este deja un an record

Dar zona cea mai afectată de incendii este Peninsula Iberică. Spania, secată ca și Franța de mai multe valuri de căldură în această vară, a văzut 246.278 de hectare devastate de incendii, în special în Galicia, în nord-vest. Cu toate acestea, situația s-a îmbunătățit odată cu scăderea temperaturilor.

De asemenea, Portugalia se luptă de mai bine de o săptămână cu un incendiu în Geoparcul Mondial recunoscut de UNESCO în regiunea montană Serra da Estrela, care se ridică la aproximativ 2.000 de metri. În ceea ce privește suprafețele arse, după Spania urmează Portugalia (75.277 de hectare) și Franța (61.289 de hectare).

Numai pentru perioada de vară, „2022 este deja un an record”, a declarat pentru AFP Jesus San-Miguel, coordonatorul EFFIS. Precedentul record pentru Europa a fost înregistrat în 2017, când 420.913 hectare au fost distruse până la 13 august și 988.087 de hectare într-un singur an.

„Sper să nu avem parte de un octombrie ca în acel an”, a continuat el. 400.000 de hectare au fost distruse atunci în întreaga Europă într-o singură lună.

O secetă severă în Europa

Seceta excepțională din Europa, combinată cu valurile de căldură, facilitează declanșarea incendiilor. Aceste condiții ultra-secetoase au fost observate mai des în țările riverane Mării Mediterane, dar „exact ceea ce s-a întâmplat în Europa Centrală”, care până acum era ferită de aceste fenomene meteorologice, a adăugat Jesus San-Miguel.

În Europa Centrală, suprafețele arse sunt încă mici în comparație cu zecile de mii de hectare din Spania, Franța sau Portugalia. În afară de incendiile din Croația, au existat doar trei focare în Slovenia și cinci în Austria. Cu toate acestea, încălzirea globală continuă a întregii Europe va accentua probabil această tendință.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger