Investitorii miliardari își măresc expunerea la capitalul privat, în ciuda temerilor că sfârșitul politicii monetare laxe va afecta firmele mai slabe din sector.
Birourile de familie care gestionează averi imense pentru persoane bogate și-au mărit alocarea pentru private equity de la aproximativ 15% în 2019 la o cincime anul trecut – cea mai mare creștere pentru orice clasă de active.
Mulți intenționează să continue să investească mai mulți bani în companii private în următorii cinci ani, potrivit unui raport al băncii elvețiene UBS.
Constatările se bazează pe un sondaj efectuat în rândul a aproximativ 200 de birouri de familie care gestionează fiecare peste 2 miliarde de dolari în medie. Economiștii au avertizat că efortul băncilor centrale de a domoli inflația prin creșterea dobânzilor va afecta unele firmele de private equity.
„Cu siguranță, schimbarea de politică monetară pe care o traversăm în prezent va avea un impact asupra capitalului privat, a declarat Max Kunkel, director de investiții pentru averi familiale și instituționale la UBS.
În ciuda acestor riscuri, Kunkel a spus că multe birouri de familie au încredere că pot găsi în continuare profituri superioare pe piețele private printr-o diligență mai strictă și prin valorificarea relației lor de lungă durată cu managerii de top pentru a obține acces privilegiat la tranzacții.
Anxietatea legată de perspectivele pentru capitalul privat vine pe măsură ce administratorii de bani, de la pensii la marii manageri, investesc mai mult în active private, inclusiv fonduri de cumpărare, imobiliare și datorii private. Investitorii au fost atrași de promisiunile de rentabilitate mai mare și de atractivitatea posibilelor acoperiri împotriva inflației. Industria de capital privat a crescut pentru a gestiona mai mult de 6 miliarde de dolari, conform analiștilor McKinsey.
Goana de bani și de noi jucători pe arena capitalului privat vine într-un moment în care dealmakerii așteaptă să desfășoare un record de numerar strâns în timpul pandemiei.