AcasăȘTIRI EXTERNE5G urma să unească lumea - dar o separă

5G urma să unească lumea – dar o separă

Diviziunile față de standardele tehnice și rolul Huawei din China pun în pericol extinderea conexiunilor super rapide. 

Rețeaua 5G extrage practic națiunile, cu SUA și China în prim plan. Tensiunile dintre Washington și Beijing cu privire la comerț, drepturile omuluigestionarea Covid-19 și dezinformarea chineză escaladează diviziunile globale în jurul desfășurării 5G. Un număr tot mai mare de țări se aliniază fie cu versiunea occidentală, fie cu cea chineză a tehnologiei. Cum pot fi echilibrate concurența și colaborarea sănătoasă cu interesele naționale și ascensiunea Chinei, se întreabă analiștii de la Wired. Disputa 5G se concentrează pe Huawei, probabil cea mai importantă companie tehnologică din China, cu o poziție dominantă în echipamentele de rețea, o afacere mare pentru smartphone-uri și cipuri din ce în ce mai sofisticate.

Compania este acuzată că a furat tehnologia și că ar avea legături strânse cu guvernul chinez care ar putea permite cyberespionajul. A devenit un simbol al ambițiilor Chinei de a domina tehnologia, prin inovație, precum și prin mijloace nefaste. SUA și unii aliați, inclusiv Australia, Noua Zeelandă , Japonia și Taiwan , au interzis Huawei și alte telefoane chineze precum ZTE din rețelele lor. În schimb Argentina , Brazilia , Rusia , Filipine și Thailanda, toate salută tehnologia Chinei 5G.  Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat săptămâna trecută că „valul se întoarce împotriva Huawei” și a salutat „telefoane curate” în India, Franța, Australia, Coreea de Sud și Marea Britanie.Chiar dacă 5G a fost menit a fi un standard de comunicare cu adevărat global, planurile tehnice reflectă schimbarea acestora  și tensiunile rezultate.

Este vorba de trecerea de la tehnologia americană și europeană la cea chineză în comparație cu 4G, standardul anterior. O analiză a contribuțiilor la specificațiile 3GPP , publicată în august 2019 de IHS Markit, a constatat că firmele chineze au contribuit cu aproximativ 59% la acest lucru, mai ales Huawei. E greu de măsurat cât de mult are de câștigat China din această modelare a standardelor-sau cât de mult vor pierde SUA. Un raport  al Centrului pentru Securitate New American avertizeaza că 5G promite să aibă utilizări atât de largi încât SUA ar putea suferi din punct de vedere economic și militar dacă lasă China să avanseze prea departe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
197 afisari

1 COMENTARIU

  1. o tehnologie militara au dat o astia privatilor ca sa faca din ea un sistem represiv si agresiv pt mediu ca altceva prea bun nu are!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger