Rusia continuă să câștige bani din petrol, chiar dacă exporturile sale dau semne de scădere.
O creștere a ratei taxelor de export, cu 23%, percepute pentru țițeiul expediat din Rusia în iulie a ajutat Kremlinul să depășească o scădere a fluxurilor în prima săptămână a lunii.
Un plus de 1,42 dolari pe baril pentru fiecare încărcătură expediată în afara țării. Această creștere a ajutat Rusia să facă față unei scăderi de 15% a transporturilor de țiței în săptămâna de până la 8 iulie, veniturile scăzând cu doar 3 milioane de dolari, sau 2%.
Mișcările relative ale transporturilor de țiței ale Rusiei în străinătate și veniturile imediate ale Kremlinului din acestea nu vor fi o lectură confortabilă pentru Grupul celor șapte țări industrializate.Acestea se află sub presiune pentru a găsi o modalitate de a afecta Rusia fără a provoca o creștere bruscă a prețurilor petrolului.
În încercarea de a face acest lucru, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, promovează un plan de plafonare a prețurilor petrolului rusesc pentru a păstra volumele de export, afectând în același timp veniturile guvernului.
Potrivit Bloomberg, administrația Biden va folosi discuțiile cu națiuni precum India și Japonia pentru a obține sprijin în plafonarea prețurilor, care ar permite cumpărătorilor să acceseze serviciile de asigurare și de transport necesare pentru a transporta țiței rusesc numai dacă este cumpărat sub un preț convenit.
Totuși, nu există nicio garanție că Rusia va accepta să își transporte petrolul în astfel de condiții, chiar dacă cumpărătorii vor semna planul.
Fluxurile agregate de țiței din porturile rusești au scăzut de la săptămână la săptămână cu 555.000 de barili pe zi, sau cu 15%, cu transporturile mai mici din toate cele patru regiuni exportatoare ale țării.
Țările asiatice, dominate de China și India, iau mai mult de jumătate din tot țițeiul livrat din Rusia. Livrările către China au fost în medie de 628.000 de barili pe zi în cea mai recentă perioadă de patru săptămâni, cu fluxuri către India de 522.000 de barili pe zi. Dar se așteaptă ca ambele cifre să crească.
Nordul Europei a importat 450.000 de barili pe zi de la sfârșitul lunii aprilie.
De asemenea, uzina ISAB a Lukoil de pe insula italiană Sicilia este un cumpărător cheie de țiței rusesc, în timp ce Turcia a sporit achizițiile.
Imaginea mediteraneeană se repetă în Marea Neagră, din nou determinată de transporturile crescute către o rafinărie deținută de Lukoil din Bulgaria.
În timp ce fluxurile către România sunt puțin modificate de la începutul anului, cele către Bulgaria sunt de două ori și jumătate mai mari decât erau în ianuarie și începutul lunii februarie.
Livrările combinate către Bulgaria și România au înregistrat în medie puțin sub 300.000 de barili pe zi de la jumătatea lunii aprilie, deși s-au retras de la vârful înregistrat în săptămâna până în 17 iunie.
Livrările de țiței din iulie vor aduce la Kremlin 55,20 dolari pe tonă (aproximativ 7,53 dolari pe baril), în creștere de la 44,80 dolari pe tonă (6,11 dolari pe baril) în iunie.
Primea din Europa. Dar de anul asta nu mai primeste. Iar Germania principal energofag inchide robinetul si la carbune si la petrol.
Economia Rusiei o sa aibe un recul care o sa zdruncine armata.